Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να αναπτύσσει τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της τον περασμένο χρόνο και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων φαίνεται να ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, σύμφωνα με απόσπασμα έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που επικαλείται επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσω κυβερνοεπιθέσεων κλάπηκαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και το 2021 από τουλάχιστον τρία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
Η εμπιστευτική έκθεση υποβλήθηκε από ανεξάρτητους παρατηρητές κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με αυτή, σημειώθηκε «σημαντική επιτάχυνση» των δοκιμών και επίδειξης νέων πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πιθανώς μεσαίου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο, «που ενσωματώνουν τόσο βαλλιστικές τεχνολογίες όσο και τεχνολογίες καθοδήγησης και χρησιμοποιούν στερεά και υγρά προωθητικά». Τα κεφάλαια συγκεντρώθηκαν κατόπιν κυβερνοεπιθέσεων, εκ των οποίων τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ήταν βασικός στόχος.
Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε τουλάχιστον επτά επιθέσεις σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, εκβιάζοντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Πηγή: cyb3r.gr