Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Επενδυτικές Απάτες

Απαντώ στα πιο καίρια ερωτήματα που μου θέτουν οι πελάτες μου σχετικά με τις επενδυτικές απάτες

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος γοητεύεται από το εύκολο κέρδος και εκεί ακριβώς βασίζουν την τακτική τους οι δράστες. Έτσι λοιπόν σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε χειριστεί μέχρι σήμερα οι δράστες στην αρχή ζητούν από το θύμα να επενδύσει ένα μικρό ποσό της τάξης των 250 – 500 ευρώ και αυτό διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ο μέσος Έλληνας θα «ρισκάρει» ένα τέτοιο ποσό προκειμένου να διαπιστώσει αν η εταιρία που του συστήνεται ως επενδυτική είναι αξιόπιστη και αν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει πολλά χρήματα. Συνεπώς τα θύματα έχουν την πρώτη ένδειξη ότι η εταιρία που έχουν συναλλαχθεί είναι συμμορία απατεώνων όταν η αρχική τους επένδυση μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως μιας εβδομάδας, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε πως οι συστημικές μας τράπεζες προσφέρουν στους καλλίτερους πελάτες τους (πελάτες με καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ) επενδυτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, οι οποίοι επενδύουν με ασφάλεια τα χρήματα τους, με μέση απόδοση κέρδους 3% επί του κεφαλαίου τον χρόνο για τις επενδύσεις χαμηλού και μεσαίου ρίσκου και 6% για τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αν λοιπόν γινόμασταν vip πελάτες σε μια τράπεζα και της δίναμε τα 250 ευρώ που δώσαμε στην χ,ψ επενδυτική εταιρία, θα μας επέστρεφε μετά από ένα χρόνο 15 ευρώ κέρδος. Υπό αυτά τα δεδομένα ευλόγως θα πρέπει να αναρωτηθεί ο υποψήφιος επενδυτής πως είναι δυνατόν μια επενδυτική (υποτίθεται) εταιρία να κατορθώνει να διπλασιάσει τα χρήματα μας σε μια εβδομάδα;; Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη ένδειξη και όταν την αντιληφθούμε θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι χάσαμε 250 ευρώ, και να διακόψουμε κάθε επικοινωνία με τους δράστες. Επίσης, θεωρώ κοινωνικά ορθό να ενημερώσουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία τηρεί στην ιστοσελίδα της κατάλογο με μη αδειοδοτημένες εταιρίες που έχουν καταγγελθεί.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό εκ των προτέρων, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να κάνουμε μόνοι μας μια έρευνα και να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να ζητήσουμε από τοάτομο που μας έχει προσεγγίσει να μας πει ποια είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρίας, που βρίσκεται η έδρα της, αν είναι αδειοδοτημένη και από ποια εποπτική αρχή. Σε εκείνο το σημείο θα του ζητήσουμε αυτές τις πληροφορίες να μας τις στείλει γραπτώς με ένα email. Έτσι μετά θα μπορέσουμε μόνοι μας να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να: – ελέγξουμε αν η εταιρία αυτή έχει άδεια να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. – ελέγξουμε την Λίστα Προειδοποιήσεων που υπάρχει μέσα στο site της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπου αναρτώνται οι ύποπτες εταιρίες – και αν μας έχουν πει ότι η Εποπτική Αρχή είναι στο εξωτερικό, να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα της αρχής αυτής και να επιβεβαιώσουμε ότι η εταιρία αυτή που μας παρουσιάζεται είναι όντως αδειοδοτημένη από την αρχή αυτή.

Αν δεν έχετε δώσει χρήματα θα πρέπει να σταματήσετε κάθε είδους επικοινωνία με τους δράστες γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφιερώσει άπειρες ώρες για να μελετήσουν το πως θα σας προσεγγίσουν, είναι πάρα πολύ χειριστικοί και είναι πάρα πολύ εύκολο, ακόμη και αν σας ακούγεται ακραίο, να σας μεταπείσουν. Αν πάλι τους έχετε δώσει ένα μικρό ποσό, ισχύει ακριβώς το ίδιο, καθώς οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται για να διεκδικηθεί το κεφάλαιο που έχει κλαπεί, ενδεχομένως θα κοστίσουν περισσότερο από το ίδιο το κεφάλαιο. Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε δώσει αρκετά χρήματα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο που έχει τριβή με το αντικείμενο, ροή υποθέσεων και γνωρίζει πως πρέπει να χειριστεί τις υποθέσεις αυτές.

Δυστυχώς οι δράστες δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, ούτε λυπούνται τα θύματα τους. Αντιθέτως θα τους αποσπάσουν ότι μπορούν. Μάλιστα, επειδή συνήθως τα θύματα είναι άνθρωποι που δεν έχουν τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται για να προβούν με ασφάλεια σε ενέργειες όπως το άνοιγμα λογαριασμού σε πλατφόρμες, ανταλλακτήρια κλπ, οι δράστες προφασιζόμενοι ότι, θα τους βοηθήσουν στις ενέργειες αυτές, τους ζητούν να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης βοήθειας πχ teamviewer, anydesk, μέσω του οποίου εισβάλλουν στον υπολογιστή τους και με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν και βλέπουν προσωπικά τους δεδομένα όπως τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Κατάσυνέπεια, όταν ο δράστης γνωρίζει πχ ότι στον λογαριασμό μας ότι έχουμε 25.000 ευρώ και μας έχει ήδη αποσπάσει τις 5.000 ευρώ, το μόνο βέβαιο είναι ότι, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μας πάρει και τις υπόλοιπες 20.000 ευρώ.

Βεβαίως και υπάρχει. Ωστόσο κανένας υπεύθυνος και σοβαρός επαγγελματίας θα σας δώσει ποσοστό επιτυχίας και αν οποιοδήποτε σας υποσχεθεί κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να μην συνεργαστείτε μαζί του. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που σας υπόσχονται την επιστροφή των χρημάτων σας χωρίς την δικαστική συνδρομή. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η κατάθεση μηνύσεως από εξειδικευμένο δικηγόρο και η εν συνεχεία σύλληψη των δραστών από τις Αστυνομικές Αρχές είναι το μείζον! Και τούτο διότι, αν συλληφθούν οι δράστες υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν και να κατασχεθούν υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, ψηφιακά πορτοφόλια, λογαριασμοί και ως εκ τούτου να βρεθούν και να κατασχεθούν με την σειρά τους τα κλεμμένα χρήματα. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η δουλειά που θα κάνει ο εξειδικευμένος δικηγόρος, ο οποίος μέσω της κατάλληλης προεργασίας θα διευκολύνει το έργο της Αστυνομίας.

Εδώ ανοίγουμε ένα τεράστιο ζήτημα παραπληροφόρησης που έχω διαπιστώσει ότι έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και δυστυχώς οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται ακόμη και από ανθρώπους που έχουν θεσμικούς ρόλους.Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Υπάρχουν δυο κρίσιμα χρονικά στάδια στην επενδυτική απάτη. Το πρώτο είναι η αποστολή του αρχικού μικρού ποσού στους δράστες, όπου εκεί το θύμα αρχίζει και εμπιστεύεται τον δράστη καθώς από πίσω υπάρχει μια αληθοφανής δομή, υπάρχει δηλαδή μια πλατφόρμα στην οποία το θύμα έχει κάνει εγγραφή, βλέπει το όνομα του, βλέπει τα χρήματά που έχει επενδύσει και βεβαίως βλέπει και τις απατηλές αποδόσεις που θα τον οδηγήσουν με την σειρά τους να επενδύσει και άλλα χρήματα. Το δεύτερο στάδιο είναι η μεταφορά του πρώτου μεγάλου ποσού στους δράστες. Μέχρι σήμερα δεν έχω συναντήσει καμία περίπτωση που να έχουν αποσπάσει οι δράστες από το θύμα ένα μεγάλο ποσό σε δόσεις των 250 ή των 500 ευρώ. Αντιθέτως σε όλες τις περιπτώσεις, τα θύματα δίνουν αρχικά ένα μικρόποσό και η επόμενη καταβολή είναι πάντοτε ένα μεγάλο ποσό αναλογικά βεβαίως με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Σε εκείνο λοιπόν το σημείο που το θύμα έχει μεταφέρει σε λογαριασμό τρίτου στο εξωτερικό ένα χρηματικό ποσό, έχει περιθώριο δύο ημέρες για να κάνει ανάκληση του εμβάσματος και να του επιστραφούν τα χρήματα και βέβαια θα προσθέσω ότι μια αίτηση ανάκλησης που θα συνταχθεί από εξειδικευμένο Δικηγόρο και που θα δεσμεύει νομικά και την Τράπεζα για τις ενέργειες της είναι πολύ καλλίτερη από μια απλή αίτηση ανάκλησης που θα κατατεθεί από το θύμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, άπαξ και περάσουν οι δύο αυτές ημέρες και τα χρήματα αναληφθούν από τους δράστες, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν ή να κατασχεθούν χρήματα ή να παγώσουν λογαριασμοί χωρίς δικαστική εντολή. Και για να γεννηθεί δικαστική εντολή θα πρέπει πρώτα να έχει κατατεθεί σχετική μήνυση. Συνεπώς το εργαλείο μας που θα μας δώσει την πιθανότητα να διεκδικήσουμε τα χρήματα μας είναι η μήνυση.

Οι πιθανότητες δεν είναι μηδαμινές, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν συμφέρει κατά την γνώμη μου να κινήσει κανείς διαδικασίες για ποσά κάτω των 4.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που αποζητούν την ηθική τους δικαίωση, θέλουν να επιτύχουν την τιμωρία των δραστών και αυτό είναι απολύτως σεβαστό!

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι άνευ αμφισβητήσεως μια διεύθυνση που κάνει σπουδαία δουλεία. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι είναι επιφορτισμένη με πολύ σοβαρές υποθέσεις όπως επί παραδείγματι η παιδική πορνογραφία, οι αυτοκτονίες ανηλίκων που γίνονται μέσω διαδικτύου κ.α. Ως εκ τούτου το να πάει το θύμα μόνο του και να καταθέσει μια μήνυση είναι δώρο άδωρον. Θα τολμήσω μάλιστα να πω ότι, το ίδιο αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και η μήνυση που θα κατατεθεί από μη εξειδικευμένο συνάδελφο.Να θυμόμαστε: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι το όπλο μας, αυτή θα βρει και θα συλλάβει τους δράστες, εμείς όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως θα την βοηθήσουμε, δηλαδή πως θα οπλίσουμε το όπλο αυτό!

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, η Ιnterpol είναι ένας διεθνής οργανισμός που λειτουργεί ως δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών των χωρών μελών της. Η Interpol δίνει πληροφορίες και μέσα από αυτή μπορούν οι Αστυνομίες των χωρών που είναι μέλη να συνεργάζονται. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν ο πολίτης και ούτε μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν. Περαιτέρω, η Europol είναι όργανο της ευρωπαϊκής ένωσης και μπορούν να έλθουν σε επαφή μαζί της μόνο οι δικαστικές και οι διωκτικές αρχές με συγκεκριμένες διαδικασίες. Δηλαδή ένας αστυνομικός επί παραδείγματι που υπηρετεί σε ένα τοπικό Αστυνομικό Τμήμα δεν έχει την δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με την Europol. Εν ολίγοις, ο πολίτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κανέναν από τους δύο αυτούς οργανισμούς.

Κατά την γνώμη μου το βασικότερο βήμα είναι η ενημέρωση. Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές πληροφόρησης, βιβλία, σεμινάρια, μαθήματα μέσω από τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε ένα βασικό επίπεδο γνώσης προκειμένου να μπορούμε να ελέγχουμε οι ίδιοι τις κινήσεις μας και να γνωρίζουμε τι κάνουμε.

Η ιστοσελίδα της εταιρίας παρουσιάζεται καθ’ όλα νόμιμη γιατί να μην επενδύσω? Να επενδύσετε αφού πρώτα έχετε κάνει τον απαραίτητο έλεγχο όπως είπα και στην αρχή. Ωστόσο, το βέλτιστο είναι μπορούμε να επενδύουμε εμείς οι ίδιοι το κεφάλαιο μας χωρίς την συνδρομή τρίτων.

Ένας βασικός κανόνας της οικονομίας είναι ο ακόλουθος: Μικρή η απόδοση, μικρό το ρίσκο της απώλειας, μεγάλη η απόδοση, μεγάλο το ρίσκο.

Γενικώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μεταδίδουμε στο διαδίκτυο τα προσωπικά μας δεδομένα γιατί πέραν του φανερού διαδικτύου (π.χ η μηχανή αναζήτησης της Google) υπάρχει και το σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) μέσα από το οποίο διακινείται το 80% της συνολικής πληροφόρησης του ίντερνετ μεταξύ των οποίων και κλεμμένα δεδομένα φυσικών προσώπων τα οποία βοηθούν τους επιτήδειους να διαπράξουν απάτες.

Όχι. Το ηλεκτρονικό μας αποτύπωμα όταν ενεργούμε στο διαδίκτυο υπάρχει και δεν σβήνεται. Ωστόσο αυτοί που γνωρίζουν καλύπτουν τα ίχνη τους μέχρι να κάνουν κάποιο λάθος ή να υπάρξει κάποιο σφάλμα στα συστήματα ασφαλείας τους και να αποκαλυφθούν.