Στην εξιχνίαση ακόμη μιας διαδικτυακής απάτης προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου κατόπιν δικαστικής συνδρομής με τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «Revolut».
Την 22α Σεπτεμβρίου 2021 είχε καταγγελθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από ημεδαπό ότι την 18η Σεπτεμβρίου 2021 άγνωστος δράστης, από την ηλεκτρονική διεύθυνση «[email protected]», του απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού λογαριασμού που φαινόταν να έχει εκδοθεί από την τράπεζα Πειραιώς.
Το θύμα δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο νια απάτη, ακολούθησε τον συνημμένο υπερσύνδεσμο, εισήγαγε τα προσωπικά του στοιχεία, με αποτέλεσμα ο δράστης να υποκλέψει τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής του και να πραγματοποιήσει δεκαπέντε συναλλαγές, χωρίς την έγκρισή του, συνολικής αξίας 1.500 ευρώ.
Από την έρευνα των αστυνομικών έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος δύο Αγγλων ηλικίας 27 και 28 ετών. Ο δεύτερος μάλιστα φαίνεται να είναι κάτοικος Βόλου!
Οι καταγγελίες θυμάτων ηλεκτρονικών απατών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Την 7η Δεκεμβρίου 2021 μια ημεδαπή κατήγγειλε ότι την 08.41 ώρα της 4ης Δεκεμβρίου 2021 δέχτηκε μήνυμα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο ανέφερε ότι έχει απενεργοπιηθεί ο λογαριασμός της και της υποδείκνυε έναν υπερσύνδεσμο έτσι ώστε να τον ακολουθήσει για να τον ενεργοποιήσει.
Δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη και πραγματοποίησε σύνδεση στον συνημμένο υπερσύνδεσμο.
Εγραψε το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας ηλεκτρονικής τραπεζικής της και δέχτηκε μήνυμα στην εφαρμογή «viber» του κινητού της τηλεφώνου, από την Εθνική Τράπεζα, για τρεις κωδικούς ασφαλείας (ΟΤΡ).
Δεν χρησιμοποίησε τους κωδικούς που αφορούν στην αλλαγή κωδικού και εγγραφή συσκευής.
Λίγη ώρα αργότερα από την ηλεκτρονική τραπεζική της Εθνικής Τράπεζας διαπίστωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί μία αγορά, αξίας 642 ευρώ με αιτιολογία «ΑΓΟΡΑ REVOLUT 7210».
Την 6η Δεκεμβρίου 2021 καταγγέλθηκε από έναν ημεδαπό ότι την 14.02 ώρα της 5ης Δεκεμβρίου 2021 δέχτηκε μήνυμα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία από την Εθνική τράπεζα, το οποίο ανέφερε ότι έχει απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας και του υποδείκνυε έναν υπερσύνδεσμο έτσι ώστε να τον ακολουθήσει για να τον ενεργοποιήσει. Πραγματοποίησε σύνδεση στον συνημμένο υπερσύνδεσμο. Εβαλε το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας ηλεκτρονικής τραπεζικής του και δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, από την Εθνική Τράπεζα, για δύο κωδικούς ασφαλείας (ΟΤΡ). Χρησιμοποίησε του κωδικούς που αφορούν την αλλαγή κωδικού και εγγραφή συσκευής.
Λίγη ώρα αργότερα από την ηλεκτρονική τραπεζική διαπίστωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί μία αγορά, αξίας 800 ευρώ με αιτιολογία «ΑΓΟΡΑ REVOLUT *8852».
Πηγή: dimokratiki.gr