Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις για παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση.
Για τη διερεύνηση των υποθέσεων προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι εμπλεκόμενοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκαν δύο καταστήματα, όπου διενεργήθηκαν έρευνες και προέκυψε η συμμετοχή τους στις διερευνώμενες πράξεις.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατάστημα σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αποθηκευτικά μέσα. Παράλληλα, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή διαπιστώθηκε η ύπαρξη εφαρμογής για δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών χωρίς νόμιμη συνδρομή, καθώς και πίνακα διαχείρισης (panel) συνδρομητών, με 31 ενεργούς συνδρομητές. Μάλιστα, για τον έλεγχο του πελατολογίου, την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και την ανανέωση των συνδρομών χρησιμοποιούσαν εφαρμογές επικοινωνίας.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Στη δεύτερη περίπτωση, κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατάστημα σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι, κινητό τηλέφωνο και δορυφορικός δέκτης, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά.
Πηγή: cyb3r.gr