Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

ΕΚ: Ζωτικής σημασίας η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και η προστασία των υποδομών της ΕΕ

Σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν πιο φιλόδοξη προσέγγιση για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι το πρόσφατο περιστατικό στους αγωγούς Nord Stream φανέρωσε την ευπάθεια των υποδομών της ΕΕ και τόνισαν τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, επισημαίνοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ένας ναυτιλιακός κολοσσός στη Δανία και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ιρλανδία βρέθηκαν στο στόχαστρο. Κατά τη γνώμη τους, η ΕΕ χρειάζεται πιο φιλόδοξη νομοθεσία για την ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, η οποία θα πρέπει να υπερβαίνει τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση, δηλ. την νομοθεσία για την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας και τους νέους κανόνες κυβερνοασφάλειας.

Ειδικής Επιτροπής του ΕΚ για τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης και έθεσαν ερωτήματα για το πώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες περί περιστατικών κατασκοπείας. Ορισμένοι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της προστασίας των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στην επιρροή κακόβουλων ξένων κυβερνήσεων σε σημαντικές υποδομές, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η προστασία τους θα πρέπει να πραγματοποιείται συντονισμένα με το ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Σχοινάς δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή εποχή της «αφέλειας και αθωότητας» έχει λήξει και ότι η υπό συζήτηση νομοθεσία θα εφοδιάσει την Ευρώπη με μια άνευ προηγουμένου ασπίδα κατά των απειλών. Αναγνώρισε επίσης ότι εξακολουθούν να απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ, ιδίως έναντι των απειλών που υποστηρίζονται από τρίτα κράτη.

Όσον αφορά τις υβριδικές απειλές, ο κ. Σχοινάς κατηγόρησε τα αυταρχικά καθεστώτα στα σύνορα της ΕΕ για την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου μέσω της διοχέτευσης μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκά εδάφη και τόνισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ για να ανταποκριθεί. Τόνισε επίσης το έργο της Ειδικής Επιτροπής του ΕΚ για τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβεβαίωσε ότι η δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας θα περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Πηγή: lawnet.gr