Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Εξιχνίαση υποθέσεων παράνομου διαμοιρασμού τηλεοπτικών συνδρομητικών καναλιών

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικούς Εγκλήματος, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις παράνομου διαμοιρασμού τηλεοπτικών συνδρομητικών καναλιών.

Για τη διερεύνηση των υποθέσεων αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέσα και εφαρμογές, αποκωδικοποιούσαν και αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια σε ενδιαφερόμενους χρήστες, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο διερεύνησης της πρώτης υπόθεσης εντοπίστηκε σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας διαφημίζονταν παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες σχετικά με συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια.

Από την περαιτέρω ψηφιακή διερεύνηση προέκυψαν ως εμπλεκόμενοι αλλοδαπός και ημεδαπός, κάτοικοι Αθηνών και Χανίων αντίστοιχα, οι οποίοι για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν διαδικτυακή εφαρμογή, όπου διατηρούσαν δύο λογαριασμούς.

Ακολούθησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων κατά τις οποίες συνελήφθη ο αλλοδαπός διότι στην οικία του βρέθηκε τηλεόραση συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, έχοντας εγκατεστημένο λογισμικό το οποίο έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης των συνδρομητικών καναλιών χωρίς να καταβάλει τη νόμιμη συνδρομή και χωρίς να κατέχει τον νόμιμο εξοπλισμό.

Για τη διερεύνηση της δεύτερης περίπτωσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία ημεδαπού στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και την τηλεόραση, η οποία δεν ανήκει σε νόμιμο εξοπλισμό και κατά τη στιγμή της έρευνας, έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης σε συνδρομητικά κανάλια, πράξη για την οποία συνελήφθη ο ημεδαπός.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Πηγή: lawnet.gr