Τους τελευταίους μήνες οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί έως και 500%.
Oλοι γνωρίζουν πως σε όλο τον κόσμο οι τιμές ακινήτων βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έχει γεννήσει και μια άλλη –όχι και τόσο γνωστή– φρενίτιδα. Οντως, ορισμένοι επενδυτές, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, είναι πρόθυμοι να καταβάλουν εκατομμύρια δολάρια για οικόπεδα τα οποία ούτε στη Νέα Υόρκη βρίσκονται ούτε στο Μπέβερλι Χιλς.
Στην πραγματικότητα αυτά τα τμήματα γης δεν υπάρχουν εδώ στη Γη, αλλά στον κυβερνοχώρο σε μια ομάδα εικονικών κόσμων, τους οποίους οι εντός των κύκλων της τεχνολογίας τούς έχουν χαρακτηρίσει μετασύμπαν. Λόγου χάριν, πολύ πρόσφατα ένα άτομο έδωσε 450.000 δολάρια για να γίνει γείτονας του Αμερικανού ηθοποιού και ράπερ Σνουπ Ντογκ, σε έναν εικονικό κόσμο ο οποίος φέρει το όνομα Σάντμποξ – σε αυτόν ο διάσημος καλλιτέχνης χτίζει εικονική έπαυλη. Ωστόσο, ακόμη και οι θιασώτες της ιδέας προειδοποιούν τους επίδοξους επενδυτές πως οι κινήσεις αυτές είναι ριψοκίνδυνες
Το τίμημα για τα ψηφιακά οικόπεδα έχει μέσα στους τελευταίους μήνες εκτιναχθεί έως και 400% και 500%, ειδικά αφότου το Facebook ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οδηγηθεί πλησίστιο στην ψηφιακή πραγματικότητα, αλλάζοντας μέχρι και το εμπορικό του σήμα σε Meta Platforms. «Η νέα φάση των κοινωνικών δικτύων είναι το μετασύμπαν», επισημαίνει ο Αντριου Κίγκελ, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής Tokens.com, η οποία έχει επενδύσει σε ακίνητη περιουσία στο μετασύμπαν και σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία NFT.
«Εχεις τη δυνατότητα να πας σε ένα καρναβάλι, σε συναυλία και σε μουσείο». Σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους οι πραγματικοί άνθρωποι λειτουργούν και συγχρωτίζονται με τα άβατάρ τους, δηλαδή την εκδοχή τους σε κινούμενο σχέδιο, όπως όταν παίζουν βιντεοπαιχνίδι και με άλλα άτομα. Σήμερα οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν τους κόσμους αυτούς διαμέσου μιας συνηθισμένης οθόνης υπολογιστή. Ωστόσο, η εταιρεία Meta και άλλες του κλάδου έχουν ένα μακρόπνοο όραμα, εφόσον επιδιώκουν να πλάσουν πολυδιάστατους κόσμους 360 μοιρών, τους οποίους οι άνθρωποι θα προσεγγίζουν μέσω ειδικών γυαλιών-συσκευών ψηφιακής –και διευρυμένης– πραγματικότητας όπως τα Oculus της Meta.
Σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας διαχείρισης κρυπτογραφημένων νομισμάτων Grayscale αναφέρεται πως κατά τους υπολογισμούς της ο ψηφιακός κόσμος ίσως φθάσει σε αξία το 1 τρισ. δολάρια προσεχώς. Οι γνωστοί καλλιτέχνες Τζάστιν Μπίμπερ και Αριάνα Γκράντε και ο dj Μαρσμέλο ήδη δίνουν συναυλίες εκεί με τα δικά τους άβαταρ, ενώ η ζάπλουτη Πάρις Χίλτον οργάνωσε ένα πάρτι στο ιδιόκτητο ψηφιακό νησί της, βάζοντας μουσική την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ενας δημοφιλής ψηφιακός κόσμος είναι η Ντισέντραλαντ, όπου οι τιμές γης αυξάνονται 400%-500% τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει ο κ. Κίγκελ, του οποίου η εταιρεία τοποθέτησε εκεί πρόσφατα 2,5 εκατ. δολάρια.
Εξίσου δελεαστικός εικονικός κόσμος είναι και ο Σάντμποξ, όπου η Republic Realm, η ψηφιακή εταιρεία ακινήτων της Τζανίν Γιορίο, επένδυσε 4,3 εκατ. δολάρια, ποσό ρεκόρ για ψηφιακά οικοπεδα. Μιλώντας, τέλος, στο CNBC η κ. Γιορίο, τόνισε ότι η εταιρεία της το 2020 είχε πουλήσει 100 εικονικά νησιά αντί 15.000 δολαρίων το καθένα. «Σήμερα πωλούνται στην τιμή των σχεδόν 300.000 δολαρίων έκαστο, όσο δηλαδή και ένα μέσο σπίτι στην Αμερική», είπε, εν κατακλείδι.
Πηγή: kathimerini.gr