Στις 20 Απριλίου 2023, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ3 «Μέρα με χρώμα», ο δημοσιογράφος τεχνολογίας Νίκος Βασιλάκος παρουσίασε ένα βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, απεικονίζει ένα στρατιώτη ρομπότ. Στο ρεπορτάζ, ο κ. Βασιλάκος ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο ρομπότ σχεδιάστηκε ώστε να φέρει το ρόλο ενός τεχνικά εξελιγμένου στρατιώτη, αναφέροντας κατά την περιγραφή του τους τρεις νόμους του Ισαάκ Ασίμωφ, σύμφωνα με τους οποίους ένα ρομπότ απαγορεύεται να βλάψει έναν άνθρωπο, αλλά και στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, όμως, το εν λόγω βίντεο είναι κατασκευασμένο από εταιρεία παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου και δεν απεικονίζει ένα πραγματικό ρομπότ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ρεπορτάζ εδώ:
Τι ισχύει
Το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, με τίτλο “Robot is Being Trained For War & Robot is Fighting Back// Risks of AI” (ρομπότ εκπαιδεύεται για πόλεμο & αντιδρά, κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης), αναρτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2020 στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο YouTube από το κανάλι Inventions World, το όνομα του οποίου φαίνεται σε αυτό:
Ωστόσο, η πρώτη εμφάνιση του υπό εξέταση βίντεο, με τίτλο “New Robot Makes Soldiers Obsolete” (νέο ρομπότ καθιστά τους στρατιώτες ξεπερασμένους), έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στο YouTube από το κανάλι της εταιρίας Corridor Digital. Πρόκειται για μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου που δραστηριοποιείται από το 2010 και, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τηλεοπτικές και διαδικτυακές σειρές αλλά και διαφημιστικό υλικό για ηλεκτρονικά παιχνίδια και για προϊόντα εταιρειών όπως η Google. Πριν τη δημοσίευση του συγκεκριμένου βίντεο, τον Ιούνιο του 2019 η Corridor Digital είχε επίσης δημοσιεύσει ένα ακόμα βίντεο με τίτλο “New Robot Can Now Fight Back” και πρωταγωνιστή ένα ρομπότ-εργάτη, στο τέλος του οποίου παρουσίαζαν πλάνα από τα γυρίσματα του.
Το υπό εξέταση βίντεο, με τίτλο “New Robot Makes Soldiers Obsolete“, όπως αναρτήθηκε στο κανάλι της Corridor Digital το 2019, είναι αυτό:
Tο βίντεο παρουσιάζει, με χιουμοριστικό τόνο, την αποδοτικότητα ενός υποτιθέμενου ρομπότ – στρατιώτη αλλά και το τι συμβαίνει όταν αυτό εξαγριωθεί, ένα σενάριο που παρουσιάστηκε και σε προηγούμενο βίντεό τους με το ρομπότ – εργάτη. Το όνομα της εταιρείας που εμφανίζεται στο ρομπότ, «Bosstown Dynamics», αποτελεί παρωδία του ονόματος της πραγματικής εταιρίας Boston Dynamics, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της μηχανικής τεχνολογίας και της ρομποτικής από το 1992. Στο τέλος του βίντεο της Corridor Digital μάλιστα, εμφανίζεται επίσης το Spot, ένα πραγματικό τετράποδο ρομπότ που είναι κατασκευασμένο από την Boston Dynamics:
Επιπροσθέτως, στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube, η εταιρεία Corridor Digital ξεκαθαρίζει πως το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί κωμική παρωδία και ότι δεν σχετίζεται με την εταιρεία Boston Dynamics:
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του υπό εξέταση βίντεο, στις 31 Οκτωβρίου του 2019, η Corridor Digital ανέβασε στο λογαριασμό της στο YouTube ένα ακόμα βίντεο με τίτλο “Combat Robots: VFX Before & After Reveal” στο οποίο αποκαλύπτεται η παραγωγή του υπό εξέταση βίντεο με πρωταγωνιστή το ρομπότ – στρατιώτη, με άμεση σύγκριση των σκηνών πριν και μετά την ψηφιακή επεξεργασία του:
Αν και οι δημιουργοί των βίντεο δεν αποκάλυψαν αν υπήρξε κάποιο νόημα πίσω από τη δημιουργία τους, για παράδειγμα σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, τον Ιούνιο του 2019, με ανάρτηση τους στον επίσημο λογαριασμό της Corridor Digital στο Twitter, ανέφεραν πως θαυμάζουν την σπουδαία δουλειά της Boston Dynamics και πως τα βίντεό τους αποτελούν φόρο τιμής σε αυτή:
Το καλοκαίρι του 2019 ο τεχνολογικός ιστότοπος gizmodo, σε ανάλυση του με τίτλο «Αυτό το viral βίντεο μιας εξέγερσης ρομπότ είναι ψεύτικο, επειδή το πραγματικό θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρο», έγραψε πως:
Το πραγματικό μάθημα από το ψεύτικο βίντεο ρομπότ της Corridor μπορεί να είναι το πόσο μακριά έχουμε φτάσει στην πραγματική ζωή (σσ: όσον αφορά τη ρομποτική) την τελευταία δεκαετία.
Τα βίντεο της Corridor Digital έγιναν αμέσως viral και γνώρισαν σημαντική διάδοση στο διαδίκτυο, με πολλές ειδησεογραφικές σελίδες και ομάδες ελέγχου γεγονότων, όπως το Reuters, το USA Today αλλά και το Snopes, να προβαίνουν σε διαψεύσεις ισχυρισμών σχετικά με την υποτιθέμενη αυθεντικότητα τους.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δημοσιογράφος Νίκος Βασιλάκος από το 1994 αυτοαποκαλείται Πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ιnternet», μία οντότητα η οποία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική και αμφισβήτηση κατά το παρελθόν από Έλληνες χρήστες του διαδικτύου [παράδειγμα 1][παράδειγμα 2][παράδειγμα 3].
Επιπροσθέτως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το 2019, μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας των Ellinika Hoaxes με το Facebook, στον πλαίσιο της επαλήθευσης γεγονότων στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλάκος είχε δημόσια δηλώσει στην κρατική τηλεόραση πως αν βρισκόταν στη θέση του υπεύθυνου, θα «κατέβαζε τους διακόπτες», φέρνοντας ως παράδειγμα παρόμοια πρακτική του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν:
Συμπέρασμα
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός πως το βίντεο που προβλήθηκε στην ΕΡΤ3 παρουσιάζει ένα πραγματικό ρομπότ-στρατιώτη, είναι παραπλανητικός. Το βίντεο είναι κατασκευασμένο από εταιρεία παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εφέ, και αποτελεί προϊόν παρωδίας.
Πηγή: ellinikahoaxes.gr