Κεφαλονιά: Του «υποσχέθηκαν» κέρδη από επενδύσεις κι έχασε 130.000 ευρώ!

Στο στόχαστρο απατεώνων μπήκε ένας ηλεκτρολόγος στη Κεφαλονιά, ο οποίος, θεωρώντας πως επενδύει τα χρήματα του σε επενδυτικά προγράμματα, είδε να εξαφανίζονται από τον λογαριασμό του περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε χθες Τρίτη (25/7) στις Αρχές ο 63χρονος, όλα ξεκίνησαν περίπου στα μέσα Νοεμβρίου του 2021 όταν επικοινώνησε μαζί του ένας άγνωστος άνδρας ο οποίος του συστήθηκε ως εκπρόσωπος μία κυπριακής εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορα επενδυτικά προγράμματα και του πρότεινε να συνεργαστούν.

Τελικά ο 63χρονος δέχθηκε τη συνεργασία και άρχισε να χρησιμοποιεί κάποιες διαδικτυακές εφαρμογές που του συνέστησαν οι δράστες. Δεν του πήρε πολύ χρόνο μέχρι τελικά να καταλάβει ότι μέσω των εφαρμογών αυτών οι απατεώνες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς του και να τους «αδειάσουν».

Έτσι και έγινε καθώς, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε το θύμα, από τις 18 Νοεμβρίου 2021 μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2023, οι επιτήδειοι προέβησαν στη μεταφορά 129.711 ευρώ, τα οποία διαμοίρασαν σε διάφορες συναλλαγές.

Στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά, αφού είχαν μετατραπεί από ευρώ σε bitcoins μέσω εφαρμογών ανταλλακτηρίων χρήματος σε κρυπτονομίσματα, μεταφέρθηκαν σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια των απατεώνων.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επενδυτικε΄ς απάτες – Συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή ανάλογες υποθέσεις, έχει ενημερώσει τους πολίτες – ενδιαφερόμενους επενδυτές και προτείνει τα ακόλουθα: 

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπουν διαφημίσεις για επενδυτικά προϊόντα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται γρήγορες και υψηλές αποδόσεις. 
  • Να είναι επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες.
  • Να είναι επιφυλακτικοί όταν τους υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις, εγγυημένες αποδόσεις και μεγάλα κέρδη.
  • Να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που τους προσεγγίζουν καθώς και εάν διαθέτουν φυσική έδρα, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ..
  • Να μην επενδύουν τα χρήματά τους σε υπηρεσίες χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να αιτούνται τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσουν κάποια συναλλαγή.
  • Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, να διατηρούν επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
  • Εάν έχουν πέσει θύμα απάτης στο παρελθόν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι δράστες είναι πιθανό να τους προσεγγίσουν ξανά ή να διαθέσουν τα στοιχεία τους σε έτερους εγκληματίες.
  • Να απευθύνονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθούν ότι έπεσαν θύμα απάτης.
  • Να ενημερώνονται σχετικά με τις εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν/επενδύσουν, αναφορικά με την ύπαρξη και το καθεστώς αδειοδότησής τους μέσω: της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ειδικά μέσω των προειδοποιήσεων για το Επενδυτικό Κοινό ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Με πληροφορίες από το kefaloniamagazine.gr

Πηγή: cyb3r.gr