Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Νέοι κανόνες για τα δεδομένα Ευρωπαίων που μεταφέρονται στις ΗΠΑ – Οι αλλαγές και οι επιφυλάξεις

Νέο νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ, καθοριστικό για την ψηφιακή οικονομία, υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από αποφάσεις της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης που ακύρωναν τους προηγούμενους μηχανισμούς.

«Το νέο νομικό πλαίσιο ΕΕ-ΗΠΑ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα εγγυάται την ασφάλεια των ροών δεδομένων για τους Ευρωπαίους και θα προσφέρει νομική ασφάλεια στις επιχειρήσεις που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο δε σμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε μια απόφαση που «αντανακλά την κοινή δέσμευση» των δύο εταίρων στην «ισχυρή προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Από τη Google μέχρι το Facebook, ο μηχανισμός αυτός παίζει κρίσιμη σημασία για τους αμερικανικούς παράγοντες της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίοι λειτουργούσαν έως τώρα σε νομική αβεβαιότητα, μετά την ακύρωση των προηγούμενων πλαισίων.

Ανησυχία για κρατικές υποκλοπές

Οι δύο μηχανισμοί που ίσχυαν προηγουμένως είχαν ακυρωθεί λόγω φόβων για παρακολούθηση των Ευρωπαίων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη Έντοαρντ Σνόουντεν για τις υποκλοπές της NSA.

Οι προσφυγές είχαν υποβληθεί από τον αυστριακό ακτιβιστή Μαξ Σρεμς, ο οποίος την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εκ νέου νομικά, θεωρώντας ότι το νέο κείμενο δεν έφερε καμία βελτίωση στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων.

«Έχουμε ήδη επιλογές στα συρτάρια για μια νέα προσφυγή, παρότι έχουμε κουραστεί από αυτό το παιχνίδι του νομικού πινγκ-πονγκ. Αναμένουμε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί εκ νέου στο Δικαστήριοστις αρχές του προσεχούς έτους» δήλωσε σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Η Φον ντερ Λάιεν και ο Μπάιντεν είχαν βρει μια κατ’ αρχήν συμφωνία τον Μάρτιο του 2022 για ένα νέο νομικό μηχανισμό, που πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη δικαιοσύνη.

Το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε σε εφαρμογή της συμφωνίας, προβλέπει πρόσθετες διασφαλίσεις, ώστε η πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, σε δεδομένα που συλλέγονται στην Ευρώπη και μεταφέρονται ή αποθηκεύονται πέραν του Ατλαντικού, να είναι περιορισμένη σε ό,τι είναι «απαραίτητο» και «αναλογικό».

Δίνει επίσης τη δυνατότητα προσφυγής σε ευρωπαίους πολίτες εάν θεωρούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα έχουν συλλεχθεί παράνομα από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επιτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν, εάν χρειαστεί, τη διαγραφή ή τη διόρθωση αυτών των δεδομένων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει πρωτοφανείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή του νέου πλαισίου» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Οι ψηφιακές εταιρίες χαιρέτισαν την ανακοίνωση. Είναι «μια καλή είδηση για τις χιλιάδες επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που μεταφέρουν καθημερινά δεδομένα από τη μία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ροές δεδομένων αποτελούν τη βάση της εξαγωγής υπηρεσιών της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέρχονται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, και αυτή η απόφαση θα δώσει στις εταιρίες περισσότερη εμπιστοσύνη για να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των οικονομιών μας» σχολίασε η Σεσίλια Μπόνεφελντ-Νταλ, γενική διευθύντρια της DigitalEurope, το λόμπι του κλάδου.

Πηγή: in.gr