Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Παρακρατούσαν κάρτες στα ΑΤΜ και άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς -Τα απίστευτα τεχνάσματα σπείρας κακοποιών

Τα απίστευτα τεχνάσματα που είχε επινοήσει συμμορία κακοποιών για να αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων καταθετών, έρχονται στο φως μέσα από απόφαση του Αρείου Πάγου. Τα μέλη της συμμορίας είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιους μηχανισμούς σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών σε πολλά σημεία της χώρας και με αυτόν παρακρατούσαν τις κάρτες των καταθετών.

Στη συνέχεια, κάποιο από τα μέλη της συμμορίας, που βρίσκονταν πάντα έξω από το τραπεζικό κατάστημα έπιανε τη συζήτηση με τον καταθέτη, του οποίου η κάρτα είχε παρακρατηθεί, και του αποσπούσε τον αριθμό PIN. Όταν ο πελάτης έφευγε από την τράπεζα απογοητευμένος, γιατί είχε παρακρατηθεί η κάρτα του και ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να πάρει τα χρήματά του, οι αδίστακτοι κακοποιοί προέβαιναν με την ησυχία τους σε ανάληψη μεγάλων ποσών από το λογαριασμό του.

Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της σπείρας κατάφεραν να κάνουν τουλάχιστον 45 παράνομες αναλήψεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της δικαστικής απόφασης έλαβαν χώρα από τς 27.09.2001 έως τις 01.02.2002.

Σε άλλες δε περιπτώσεις, οι κακοποιοί μαζί με την τοποθέτηση του παράνομου μηχανισμού στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, τοποθετούσαν δίπλα σε αυτά και πλαστικοποιημένο χαρτί, στο οποίο αναφέρονταν αριθμός τηλεφώνου για παροχή δήθεν πληροφοριών σχετικά τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι καταθέσεις, όταν τα ΑΤΜ παρακρατούσαν – τάχα από βλάβη – τις κάρτες τους. Τα πλαστικοποιημένα αυτά μηνύματα έγραφαν: «Σε περίπτωση που η κάρτα σας κρατηθεί, τηλεφωνείστε εγκαίρως στα τηλέφωνα …24 ώρες το 24ωρο. Ευχαριστούμε».

Όταν καταθέτης καλούσε σε αυτό το τηλέφωνο, κάποιο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, απαντούσε και εμφανιζόμενος ως υπάλληλος της τράπεζας του αποσπούσε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που ακολουθούσε, τον κωδικό αριθμό αναγνώρισης της κάρτας του, για να απενεργοποιήσει τάχα το λογαριασμό του. Έτσι, μετά την συνομιλία οι κακοποιοί μετέβαιναν στο ΑΤΜ όπου είχε παρακρατηθεί η κάρτα και έχοντας πλέον και το PIN της, έκαναν ανενόχλητοι σε αναλήψεις χρηματικών ποσών!

Με απόφαση του Εφετείου για την παραπάνω υπόθεση κρίθηκαν ένοχα δυο άτομα, ένας άντρας και μια γυναίκα για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που μετείχαν στην εγκληματική ομάδα, ωστόσο διαφεύγουν της σύλληψης. Στους δυο καταδικασθέντες επιβλήθηκε κάθειρξη οκτώ ετών, την οποία επικύρωσε ο Άρειος Πάγος με την απόφαση που εξέδωσε.

Πηγή: lawandorder.gr