Ποια brands προτιμούν οι hackers για τις επιθέσεις phishing;

Τα brands που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μιμήθηκαν συχνότερα στις προσπάθειές τους να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή διαπιστευτήρια πληρωμών ατόμων στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2023, ήταν η Microsoft, η Google και η Apple.

Τα εμπορικά σήματα των δημοφιλών εταιρειών τεχνολογίας είναι αυτά που, κατά κύριο λόγο, προτιμά το ψηφιακό έγκλημα, προκειμένου να παραπλανά τους χρήστες και να αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Η τελευταία έκθεση “Brand Phishing Report” της Check Point Research αποκαλύπτει ότι τρεις εταιρείες τεχνολογίας κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις αυτό το τρίμηνο, καθώς η Google αναρριχάται στη λίστα και η Apple κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά φέτος.

Η Microsoft ανέβηκε στην κατάταξη, από την τρίτη θέση το 1ο τρίμηνο του 2023 στην πρώτη θέση το 2ο τρίμηνο. Ο τεχνολογικός γίγαντας αντιπροσώπευε το 29% όλων των αποπειρών phishing της μάρκας. Αυτό μπορεί να εξηγείται εν μέρει από μια εκστρατεία phishing, που είδε τους hackers να στοχεύουν τους κατόχους λογαριασμών με δόλια μηνύματα σχετικά με ασυνήθιστη δραστηριότητα στο λογαριασμό τους.

Η έκθεση κατέταξε τη Google στη δεύτερη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 19% όλων των προσπαθειών και την Apple στην τρίτη θέση, η οποία εμφανίζεται στο 5% όλων των περιστατικών phishing κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Όσον αφορά τη βιομηχανία, ο τομέας της τεχνολογίας ήταν ο τομέας με τις περισσότερες υποκλοπές, ακολουθούμενος από τις τράπεζες και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς λειτουργούν

Σε μια επίθεση phishing για ένα εμπορικό σήμα, οι εγκληματίες προσπαθούν να μιμηθούν τον επίσημο ιστότοπο ενός γνωστού εμπορικού σήματος χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο όνομα τομέα ή διεύθυνση URL και ένα σχεδιασμό ιστοσελίδας, που μοιάζει με τον αυθεντικό ιστότοπο.

Ο σύνδεσμος προς τον ψεύτικο ιστότοπο μπορεί να σταλεί στοχευμένα σε άτομα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματος κειμένου, ο χρήστης μπορεί να ανακατευθυνθεί κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον ιστό ή μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια απατηλή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Ο ψεύτικος ιστότοπος περιέχει συχνά μια φόρμα, που αποσκοπεί στην κλοπή των διαπιστευτηρίων των χρηστών, των στοιχείων πληρωμής ή άλλων προσωπικών πληροφοριών.

Πηγή: cyb3r.gr