Πρόληψη απατών τύπου “tech support”

Η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση των χρηστών. Ωστόσο, με την ευκολία αυτή έρχονται και οι κυβερνοαπάτες που απειλούν την ασφάλεια των προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών. Μια από τις διαδεδομένες απάτες αφορά τις ψευτικές τεχνικές υποστήριξης (tech support scams).

Πώς λειτουργούν οι απάτες tech support: Στις απάτες αυτές, κακόβουλοι άνθρωποι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι εταιριών τεχνικής υποστήριξης, συχνά επώνυμων εταιριών λογισμικού (π.χ. Microsoft). Επικοινωνούν με τα θύματα μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων email και τους ενημερώνουν για προβλήματα στον υπολογιστή τους, όπως ιούς ή προβλήματα ασφαλείας. Έπειτα, προσφέρουν την υποτιθέμενη βοήθειά τους, ζητώντας πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό βίντεο:

Οι επιπτώσεις των απατών tech support: Αφού κερδίσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, οι απατεώνες μπορούν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικά στοιχεία και προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα και ευπάθειες.

Πώς να προστατευτείτε:

  1. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι καμία επαγγελματική τεχνική υποστήριξη δεν θα ζητήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας μέσω τηλεφώνου ή email, εκτός αν εσείς το έχετε ζητήσει προηγουμένως.
  2. Ποτέ μην αποκαλύπτετε προσωπικές, οικονομικές ή ευαίσθητες πληροφορίες σε τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα email.
  3. Εάν λάβετε επικοινωνία από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι εκπρόσωπος τεχνικής υποστήριξης, επικοινωνήστε με την εταιρία απευθείας χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα της.
  4. Εγκαταστήστε και ενημερώνετε συνεχώς το πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό για επιπλέον προστασία.

Καταλήγοντας, η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ενημέρωση. Με την αύξηση των απατών tech support, είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ψεύτικες κλήσεις και να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Πηγή: cyb3r.gr