Η είδηση από το χώρο της τεχνολογίας που κυριάρχησε τις πρώτες μέρες του 2023 στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφορούσε μία εταιρεία και μία τεχνολογία για την οποία το ευρύ κοινό δεν είχε ενδεχομένως ξανακούσει. Ο λόγος για το ChatGPT, μία υπηρεσίες της OpenAI, για την οποία ενδιαφέρθηκε η Microsoft.
Για την ακρίβεια, η τελευταία σκοπεύει να αξιοποιήσει το ChatGPT στο Bing, δηλαδή τη δική της μηχανή αναζήτησης και επιπλέον να επενδύσει και περί τα 10 δισ. δολάρια στην OpenAI προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει περαιτέρω με την ανάπτυξη του GPT-3, ενός νευρωνικού δικτύου, το οποίο είναι ο πραγματικός λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκ πρώτης όψεως, ο προφανής λόγος που υπήρξε τόσο μεγάλη δημοσιότητα είναι πως η ενσωμάτωση του ChatGPT στο Bing θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Google στο χώρο των μηχανών αναζήτησης. Κάτι που έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές από τον περασμένο Νοέμβριο που το ChatGPT έγινε διαθέσιμο. Σημειώστε επιπλέον ότι η Microsoft έχει προνομιακή σχέση με την OpenAI όσον αφορά στην αξιοποίηση του GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer – 3).
Πρακτικά, το ChatGPT είναι ένα chatbot που βασίζεται στο GPT-3. Με τη σειρά του, το GPT-3 είναι μία τεχνολογία, η οποία -σε μία αρκετά βασική εξήγηση- επιτρέπει σε μία «μηχανή» να δημιουργεί κείμενο που να μοιάζει ότι έχει γραφτεί από άνθρωπο! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας μέχρι σήμερα, με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μοντέλο -προκειμένου να «εκπαιδευτεί»- έχει τροφοδοτηθεί με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων είναι προφανές ότι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει κινούνται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Ιδίως εκείνες που είναι στην αγγλική γλώσσα.
To GPT-3 θεωρείται ότι αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στο χώρο της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως, όπως εξηγούν άνθρωποι που εξειδικεύονται στο χώρο τη τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ακόμη και στο θέμα της αναζήτησης. Ο λόγος είναι ότι τα στοιχεία που έχουν τροφοδοτήσει το GPT-3 και ακολούθως χρησιμοποιεί το ChatGPT για να απαντά στις αναζητήσεις των χρηστών είναι μέχρι το 2021.
Όμως, αν κάποιος οργανισμός «τροφοδοτήσει» το GPT-3, τότε οι απαντήσεις του ChatGPT θα είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα. Και λόγω της φύσης του εργαλείου, το οποίο είναι ένα chatbot, οι απαντήσεις θα ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτό που αναζητά ο χρήστης. Πρακτικά, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι αν το GPT-3 τροφοδοτηθεί με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο Internet, τότε θα μπορούσε να φτιάξει μία μηχανή αναζήτησης καλύτερη από αυτή της Google! Και με το κόστος για την ανάπτυξη της να εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Για τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα, είναι προφανές ότι το κόστος μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά χαμηλό.
Η Microsoft φέρεται έτοιμη να συνδέσει το ChatGPT μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2023 οπότε θα πάρουμε μία καλή γεύση αν είναι η Google θα βρει έναν πραγματικό ανταγωνιστή.
Τα επόμενα βήματα
Όμως, η μηχανή αναζήτησης δεν είναι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει όλους όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το GPT-3 και τις προσπάθειες της OpenAI. Αλλά το γεγονός ότι εκτιμάται πως αποτελεί το επόμενο βήμα όσον αφορά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως εξηγεί στο CNN Greece, ο Πάνος Καραγιάννης, συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της moveo.ai, μίας ελληνικής startup που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του αποκαλούμενου conversational AI, το GPT-3 είναι μία τεχνολογία με πολλές δυνατότητες. «Μπορεί να γράψει κώδικα, μπορεί να κάνει μαθηματικές πράξεις, μπορεί να γράψει κείμενα τα οποία να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν δημιουργηθεί από κάποιον άνθρωπο» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης. «Όμως, είναι ιδανικό για εφαρμογές όπου υπάρχει ανθρώπινη επίβλεψη. Όπου, δηλαδή, το αποτέλεσμα θα μπορεί να το επεξεργαστεί ένας άνθρωπος».
Όσοι έχουν δοκιμάσει το GPT-3 καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή τεχνολογία που μπορεί να αναλάβει εργασίες που απαιτούν χρόνο αλλά όχι ιδιαίτερη σκέψη, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τη συγγραφή μεγάλων τμημάτων κώδικα. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να δώσει απαντήσεις που δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα αλλά είναι δοσμένες με τέτοιο τρόπο που να δείχνουν εξαιρετικά πειστικές.
Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, είναι ότι το GPT-3 χρησιμοποιείται σε αυτό που αποκαλείται «διάλογοι ανοικτού επιπέδου» (open domain dialogues). Και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε «διαλόγους εργασίας» (task oriented dialogues). «Πρακτικά μέσω του ChatGPT δεν μπορεί κάποιος χρήστης να ακυρώσει μία ανάληψη χρημάτων ή να πραγματοποιήσει μία πληρωμή» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι αυτού του τύπου οι εργασίες είναι που κυρίως ενδιαφέρουν εταιρείες και οργανισμούς που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το GPT-3.
Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη έμφαση στο πως το GPT και γενικότερα τα νευρωνικά δίκτυα που βασίζονται σε μία αρχιτεκτονική που αποκαλείται transformer, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για διαλόγους εργασίας. Και εκεί είναι κάτι πάνω στο οποίο εργάζεται η moveo.ai. «Είμαστε κοντά σε ένα πρωτότυπο πάνω σε αυτό το θέμα και πρέπει να είμαστε από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν προχωρήσει τόσο πολύ σε αυτό το θέμα» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης. «Σε κάθε περίπτωση είναι το επόμενο βήμα για το AI και πιο συγκεκριμένα για το AGI (Artificial General Intelligence), ήτοι την πρακτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε καθημερινές εργασίες» σημειώνει ο συν-ιδρυτής της ελληνικής startup.
Πηγή: www.cnn.gr