Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας

Η αρχιτεκτονική εταιρεία του Δανού Bjarke Ingels αποκάλυψε τα σχέδιά της για μια πανεπιστημιούπολη με σχολές που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια και δώδεκα κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους οπτικά με κυματιστές ηλιακές στέγες.

Το έργο βρίσκεται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και πρόκειται για μια περιοχή τεχνολογίας που θα περιλαμβάνει την έδρα της σλοβακικής εταιρείας ασφάλειας διαδικτύου ESET. Πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση ενός πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου στην Patronka, στα δυτικά της πρωτεύουσας της Σλοβακίας.

Αυτός ο κόμβος τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας θα αναπτυχθεί σε 55.000 τετραγωνικών μέτρων θα έχει 12 κτίρια διαφορετικών μεγεθών και χρήσεων οργανωμένα γύρω από μια κεντρική αυλή.

Αν και μεμονωμένες, ανεξάρτητες κατασκευές, η πανεπιστημιούπολη θα ενοποιηθεί οπτικά μέσω της κυματοειδούς στέγης της. Η στέγη θα έχει κυματοειδή μορφή και θα θυμίζει τα κοντινά Καρπάθια Όρη.

Τα κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος του εξωτερικού άκρου της πανεπιστημιούπολης θα στεγάζουν δημόσιους χώρους ενώ τέσσερα κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα στεγάζουν τα κεντρικά γραφεία της ESET και 1.500 υπαλλήλους.

Ο Bjarke Ingels, αρχιτέκτονας που έχει υπογράψει πολλά έργα που συνδέουν την κοινωνία με την αρχιτεκτονική λέει ότι το ESET Campus έχει διαλυθεί σε ένα αστικό χωριό διασυνδεδεμένων κτιρίων, πλαισιώνοντας δημόσια μονοπάτια και αστικές πλατείες, αντί να υπάρχει μια ενιαία ερμητικά κλειστή κτιριακή οντότητα.

“Το ποικίλο σύμπλεγμα των μεμονωμένων περιπτέρων ενώνεται με τις κυματιστές ηλιακές στέγες – σχηματίζοντας μια ενιαία σιλουέτα που αναδύεται από το δασώδες πάρκο σαν μια τεχνητή προσθήκη στην οροσειρά των Μικρών Καρπαθίων.

«Μαζί με το διπλανό πανεπιστήμιο, το ESET Campus πρόκειται να πυροδοτήσει τη δημιουργία της νέας περιοχής καινοτομίας της Μπρατισλάβα». Η πανεπιστημιούπολη θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια. Ένα κεντρικό αίθριο θα τοποθετηθεί στο κέντρο καθενός από τα τέσσερα κτίρια των κεντρικών γραφείων της ESET, το οποίο θα φωτίζεται εσωτερικά από φεγγίτες. Φυτά και θάμνοι θα ενσωματωθούν σε όλο το εσωτερικό για την περαιτέρω σύνδεση με τη φύση.

Η κατασκευή θα ολοκληρώνεται με φωτοβολταϊκή στέγη, ενώ το εξωτερικό των όγκων θα είναι επενδυμένο με γυαλί και ξύλο. Ο στόχος του σχεδιασμού είναι ένα εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό κτίριο, με την τεράστια ηλιακή οροφή και τις αντλίες θερμότητας εδάφους να δημιουργούν σημαντική ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η χρήση της ξυλείας σε όλο το έργο εξασφαλίζει το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα.

Η αυλή στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα έχει δημόσιες χρήσεις συμπεριλαμβανομένων λιανικών, αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χώρων οργανωμένων γύρω από αυτήν.

Στη βορειοδυτική πλευρά της συγκέντρωσης των κτιρίων, η πανεπιστημιούπολη θα ανοίξει σε ένα πάρκο, το οποίο θα διαμορφωθεί για να εναρμονιστεί με το παρακείμενο φυσικό έδαφος και θα περιλαμβάνει αυτοφυή φυτά και βιοποικιλότητα μεταξύ των περιοχών για υπαίθρια εργασία και δημόσια χρήση. Η πανεπιστημιούπολη προβλέπεται να ξεκινήσει το 2024 και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2027.

Πηγή: lifo.gr