Στην e- εποχή περνάει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο πλαίσιο της επιχείρησης επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε μεταξύ του ΣτΕ και του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων συστημάτων και αυτοματισμών στη λειτουργία του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με το μνημόνιο προβλέπεται η σχεδίαση, υλοποίηση και πιλοτική εφαρμογή αλγοριθμικού συστήματος αυτοματοποιημένης ανάθεσης των δικαστικών υποθέσεων, για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Με κοινή επιδίωξη να είναι η εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη συνολική μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών της Πληροφορικής, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευαγγελία Νίκα και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά κ. Ιωάννης Εμίρης υπέγραψαν στα τέλη Ιουλίου μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία και υλοποίηση αυτοματισμών στη διακίνηση των υποθέσεων, καθώς και για την ενσωμάτωσή τους στη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στην e– εποχή περνάει το Συμβούλιο της Επικρατείας: Νέοι δρόμοι στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών
Ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ. Εμίρης δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει μία κομβική εξέλιξη στον χώρο της Δικαιοσύνης και να αποτελέσει πρότυπο ως προς την ενίσχυση του δημόσιου τομέα από τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η υιοθέτηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που βρίσκεται στον πυρήνα των δράσεων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά πιστεύουμε πως θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης στο ΣτΕ, αλλά και ευρύτερα στον δικαστικό χώρο.».
Ο Διευθυντής του ΙΕΛ, κ. Βασίλης Κατσούρος, ανέφερε πως «είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την προοπτική αυτής της συνεργασίας. Το ΙΕΛ είναι πρωτοπόρο στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων προσανατολισμένων στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα. Η εφαρμογή τεχνολογιών επεξεργασίας του λόγου στον τομέα της δικαιοσύνης ανοίγει νέους ορίζοντες για την αυτοματοποίηση και την βελτίωση των διαδικασιών, αποδεικνύοντας ότι η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προαγωγή της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στο δικαστικό σύστημα».
Πηγή: dikastiko.gr