Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

«Έσπασε» και το Signal – Πώς παρακολουθούνται και οι συνομιλίες της ασφαλέστερης εφαρμογής στον κόσμο

Την ώρα που πληθαίνουν τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων σε όλο τον κόσμο με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο στόχαστρο περισσότερο από ποτέ, τα νέα δεν είναι καλά για την ασφάλεια των διαδικτυακών επικοινωνιών αφού «έσπασε» και η άμυνα της ασφαλέστερης εφαρμογής στον κόσμο Signal.

Η εφαρμογή Siganl χρησιμοποιείται από εκατομμύρια πολίτες προκειμένου να επικοινωνούν δίχως να φοβούνται την υποκλοπή των στοιχείων και των συνομιλιών τους. Η πλατφόρμα μηνυμάτων χρησιμοποιούσε ένα καινοτόμο σύστημα κωδικοποίησης προκειμένου να καθίσταται αδύνατη η υποκλοπή δεδομένων.

Ωστόσο αυτό ήρθε να το αλλάξει η ισραηλινή εταιρεία Cellebrite η οποία ανακοίνωσε πως πλέον χάρις σε ένα νέο προϊόν της, μπορεί να παρακολουθεί τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω του Signal. Η Cellebrite η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ασφάλειας δικτύων κινητής τηλεφωνίας, έχει δεχθεί πολλάκις επικρίσεις καθώς διαθέτει τα προϊόντα της σε κρατικές υπηρεσίες, κατηγορούμενη πως βοηθά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προϊόντα της Cellebrite είναι διαθέσιμα από την Ινδονησία και τη Βενεζουέλα, έως τη Λευκορωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Το πιο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας «ο ηλεκτρονικός εξολκέας δεδομένων» UFED (Universal Forensic Extraction Device) επιτρέπει σε κρατικές υπηρεσίες να ξεκλειδώνουν και να αποκτούν πρόσβαση σε κάθε τηλέφωνο, ενώ δεύτερη εφαρμογή της εταιρείας, το Physical Analyzer οργανώνει και διαχειρίζεται τα υποκλαπέντα δεδομένα.

Πηγή: protothema.gr