Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Έτσι θα γίνονται οι “τηλεδίκες” (δίκες εξ αποστάσεως): Καταθέσεις μαρτύρων και απολογίες με τηλεδιάσκεψη – Ολόκληρο το πρόγραμμα

Ανοίγει ο δρόμος για τις «τηλεδίκες» σε δικαστήρια και φυλακές. Πρόκειται για τις τηλεδιασκέψεις, δηλαδή τις ψηφιακές δίκες ή δίκες εξ αποστάσεως, που όπως έχει αναφερθεί θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ενώ θα απελευθερώσουν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από την καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια.

Το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» παρουσιάζουν σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Κτήριο 6, αίθουσα 1) οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με το έργο αυτό όπως έχει αναφέρει κ. Τσιάρας «υλοποιείται η πρόβλεψη για τη δυνατότητα διενέργειας ψηφιακών δικών σε όλη τη Δικαιοσύνη, και τη Διοικητική. Σε 24 μήνες το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως, διευκολύνοντας την ακροαματική διαδικασία, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και βελτιώνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των συμπολιτών μας στο δικαστικό σύστημα».

Το έργο περιλαμβάνει δυο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τις δίκες από απόσταση και το δεύτερο σκέλος την ηλεκτρονική ενημέρωση πινακίων.

Πώς θα γίνονται οι «τηλεδίκες»

Με την εφαρμογή των «τηλεδικών» θα υπάρξει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες στις πολιτικές δίκες είτε το κράτος στις ποινικές δίκες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλεκτρονική αυτή διαδικασία θα “απελευθερώσει” σε πρώτο στάδιο 800 αστυνομικούς μόνο από τις μεταγωγές. Παράλληλα αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για καταθέσεις σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ μάρτυρες που έχουν υποστεί εκφοβισμό.

Τα συστήματα τηλεδιάσκεψης θα εγκατασταθούν σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού́ έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Θα αφορά Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Πολιτικά – Ποινικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία και Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Συγκεκριμένα, τα συστήματα θα εγκατασταθούν σε ένα μέρος:

-των δικαστικών εδρών των Πρωτοδικείων και Εφετείων, σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστηρίων αλλά και

-εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (αίθουσες κατάθεσης μάρτυρα)

-σε ανακριτικά γραφεία και

-γραφεία που εξυπηρετούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών.

Οι προβλέψεις για τηλεδιάσκεψη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα μπορεί να γίνει:

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά (εικόνα και ήχος).

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό – Διασυνοριακή.

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

-Η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

-Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής.

-Συνδυασμός των ανωτέρων περιπτώσεων αφού θα δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση πολυδιασκέψεων.

Τηλεδίκες: Τα ηλεκτρονικά πινάκια

Το δεύτερο σκέλος του έργου, αυτό της ενημέρωσης των πινακίων αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το έργο αποτελεί ένα μόνο από τα κομμάτια του παζλ με στόχο την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης της χώρας μας.

Πηγή: dikastiko.gr