Η επίθεση χάκερ σε 4 λιμάνια της Αυστραλίας όπου δραστηριοποιείται ο κολοσσός Logistics άφησε ανεκτέλεστο 30.000 εμπορευματοκιβωτίων
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή ο κολοσσός των logistics DP World, που είχε ως αποτέλεσμα να διακόψει τη λειτουργία του στα ανατολικά λιμάνια της Μελβούρνης, του Σίδνεϊ και του Μπρίσμπεϊν και στο Fremantle στα δυτικά αφήνοντας συσσωρευμένο αντεκτέλεστο 30.000 εμπορευματοκιβωτίων. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι σήμερα Δευτέρα, η έρευνα για την επίθεση καθώς και τα μέτρα προστασίας του δικτύου θα μπορούσαν να διαταράξουν τις υπηρεσίες για μέρες.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζεται πως σήμερα θα μεταφερθούν 5.000 εμπορευματοκιβώτια από τα τέσσερα λιμάνια, λιγότερο από το ένα τέταρτο του τυπικού ημερήσιου όγκου σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε εκπρόσωπος της DP World. Σε συνδυασμό με τις τοπικές απεργίες τις επόμενες ημέρες, πιθανολογείται ότι η κανονική δραστηριότητα δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από την επόμενη εβδομάδα.
Η DP World διαχειρίζεται σχεδόν το 40% των εμπορευμάτων που εισάγονται και εξάγονται από την Αυστραλία, εκθέτοντας τη χώρα σε εκτεταμένες οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις από την κυβερνοεπίθεση.
Η εταιρεία δεν έχει λάβει απαίτηση για καταβολή λύτρων που να σχετίζεται με την τελευταία επίθεση και δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, ανέφερε η Australian Financial Review, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της εταιρείας.
Ενημερώνοντας τους εμπόρους ο βιομηχανικός οργανισμός Freight & Trade Alliance ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αναστάτωση στα λιμάνια της DP World της Αυστραλίας και προειδοποίησε για «απρόβλεπτες επιπτώσεις στις υπηρεσίες» στο Σίδνεϊ και αλλαγές ή περιορισμούς στην πρόσβαση φορτηγών στο Fremantle.
«Η έρευνα της DP World Australia και οι συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η εταιρεία.
Τα λιμάνια της Αυστραλίας είναι κρίσιμα για την οικονομία της, καθώς η χώρα –βασικός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενέργεια και προϊόντων εξόρυξης διακινεί το 98% του εμπορίου του διά θαλάσσης. Αλλά και ό, τι χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι Αυστραλοί φτάνει στη χώρα με πλοία.
Η αστυνομία ερευνά την κυβερνοεπίθεση. Η DP World διερευνά τους διακομιστές της για να ανακαλύψει πού μπορεί να βρίσκονταν οι χάκερ, τα δεδομένα στα οποία μπορεί να είχαν πρόσβαση και εάν άφησαν κακόβουλο λογισμικό, ανέφερε η AFR, επικαλούμενη τον Nicolaj Noes, ο οποίος επιβλέπει τις επιχειρήσεις στην Ωκεανία.
Επιθέσεις υψηλού προφίλ
Ο κολοσσός του θαλάσσιου εμπορίου είναι το τελευταίο θύμα σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων υψηλού προφίλ φέτος.
Η Industrial & Commercial Bank of China — η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από άποψη περιουσιακών στοιχείων — χτυπήθηκε πρόσφατα από επίθεση ransomware που εμπόδισε την εκκαθάριση ορισμένων συναλλαγών στην αγορά του Treasury.
Δεν είναι, δε, η πρώτη φορά που χάκερ στοχεύουν μεγάλα λιμάνια. Τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιαπωνίας χτυπήθηκε από τη διαβόητη συμμορία χάκερ Lockbit, μια ομάδα ransomware με δεσμούς με τη Ρωσία που ήταν επίσης πίσω από την επίθεση της ICBC αυτής της εβδομάδας.
Έναν μήνα νωρίτερα, πολλά ολλανδικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του Άμστερνταμ και του Γκρόνινγκεν, αντιμετώπισαν επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσίας, γνωστές ως DDoS.
Το 2021, η εταιρεία λιμένων και σιδηροδρόμων της Νότιας Αφρικής επλήγη από επίθεση ransomware που την ανάγκασε να κηρύξει ανωτέρα βία στους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και να στραφεί στη χειροκίνητη επεξεργασία του φορτίου.
Πηγή: ot.gr