Υπενθυμίζεται πως το ChatGPT του OpenAI απογειώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, ξεπερνώντας τους 100 εκατομμύρια χρήστες, αλλά άρχισε να μειώνεται τον Μάρτιο, πέφτοντας από 8,7 λεπτά που πέρασαν οι χρήστες στον ιστότοπο σε επτά λεπτά τον Αύγουστο.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο αριθμός των ενεργών χρηστών στο ChatGPT μειώθηκε σχεδόν κατά 10% κάθε μήνα, αλλά άρχισε να σταθεροποιείται ξανά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να πιστεύουν πως για την πτώση ευθύνονται οι καλοκαιρινές διακοπές.
Το Similarweb ανέφερε ότι οι χρήστες του ChatGPT μειώθηκαν κατά 3% παγκοσμίως τον Αύγουστο, αλλά οι επισκέψεις ιστότοπων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,4%.
«Μια θεωρία σχετικά με το γιατί η επισκεψιμότητα του ChatGPT μειώθηκε το καλοκαίρι είναι ότι τα σχολεία ήταν εκτός λειτουργίας, κάτι που θα εξηγούσε γιατί η τάση της επισκεψιμότητας σταθεροποιήθηκε τον Αύγουστο, καθώς οι μαθητές στις ΗΠΑ επέστρεψαν στην τάξη σε μεγαλύτερους αριθμούς προς το τέλος του μήνα», εκτιμά η έκθεση.
Το ChatGPT χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας, τεκμηριώνει το Similarweb στην έκθεσή του τον Αύγουστο, λέγοντας ότι αποτελούν περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων που χρησιμοποιούν το εργαλείο AI.
«Οι μαθητές που αναζητούν βοήθεια για τις εργασίες τους φαίνεται να είναι μια εξήγηση», είπε στο Reuters ο David F. Carr, ανώτερος διευθυντής πληροφοριών στο Similarweb. Και συνέχισε: «Το ποσοστό των νεότερων χρηστών του ιστότοπου μειώθηκε το καλοκαίρι και τώρα αρχίζει να ανακάμπτει».
Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το ChatGPT, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Intelligent.com. Στην έρευνα ερωτήθηκαν 1.223 μαθητές. Το 30% είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει το ChatGPT για τις σχολικές του εργασίες το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Ενώ η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα είναι μικρή, οι δάσκαλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η πλειοψηφία των μαθητών τους χρησιμοποιούν το ChatGPT σε κάποια βαθμό και έχουν εφαρμόσει λογισμικό στην τάξη για να εντοπίσουν εάν μια εργασία ολοκληρώθηκε με χρήση AI. Άλλα σχολεία έχουν φτάσει στο σημείο να προσθέτουν κατευθυντήριες γραμμές στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να λέει ότι «οι υποψήφιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ChatGPT ή άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ως μέρος της διαδικασίας σύνταξης».
Πηγή: Liberal.gr