Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Ενίσχυση Κυβερνοασφάλειας κατά του Ransomware την Εορταστική περίοδο

Η εορταστική περίοδος φέρνει μαζί της όμορφες οικογενειακές στιγμές. Για τους χάκερς όμως, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ransomware επιθέσεις.

Τί να κάνετε λοιπόν, αν πέσετε θύματα ransomware;

Γνωρίστε την ακτίνα έκρηξης

Η πρώτη κρίσιμη κίνητρο για την αντιμετώπιση ενός ransomware είναι η κατανόηση της έκτασης της ζημιάς, γνωστής και ως “ακτίνα έκρηξης”. Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση των συστημάτων που πλήττονται και των σημείων εισόδου της επίθεσης, όπως phishing ή ευάλωτο λογισμικό. Με την κατανόηση αυτής της ακτίνας, ο οργανισμός μπορεί να αναπτύξει προσαρμοσμένα μέτρα αποκατάστασης προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φύση της επίθεσης και να αποκαταστήσει τις ζημιές με επιτυχία.

Μάθετε ποιοι διακομιστές επηρεάστηκαν και αποκτήστε τους εκτός σύνδεσης

Σε περίπτωση επίθεσης ransomware, είναι ζωτικής σημασίας να απομονώσουμε αμέσως και εκτενώς τους επηρεαζόμενους διακομιστές. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή της σύνδεσής τους για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ransomware. Η άμεση δράση μειώνει την επίδραση σε άλλα συνδεδεμένα συστήματα και παρέχει πολύτιμο χρόνο για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων.

Γνωρίστε τα συγκεκριμένα αρχεία που ήταν κατεστραμμένα – και βγάλτε τα αντίγραφα ασφαλείας

Η κατανόηση και προστασία των δεδομένων είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική ανάκτηση μετά από επίθεση. Προτείνεται η θέσπιση στρατηγικής για τη δημιουργία συχνών αντιγράφων ασφαλείας. Η χρήση αυτών των αντιγράφων όχι μόνο επιταχύνει την ανάκτηση, αλλά μειώνει επίσης την πίεση από κυβερνοεγκληματίες που απαιτούν λύτρα για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων.

Μάθετε ποια τμήματα επηρεάστηκαν και εάν διέρρευσαν ευαίσθητα δεδομένα

Σε μια κυβερνοεπίθεση, η κατανόηση των τμημάτων που επηρεάζονται είναι απαραίτητη για να αξιολογηθεί η έκθεση ευαίσθητων δεδομένων. Πρέπει να προσδιοριστούν οι διακομιστές που συνδέονται με τα επηρεαζόμενα τμήματα και να ελεγχθεί η φύση των δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτούς τους διακομιστές. Εάν έχουν παραβιαστεί ευαίσθητες πληροφορίες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να ενημερωθούν οι σχετικοί φορείς.

Μάθετε εάν υπάρχει κρυφό κακόβουλο λογισμικό στο αντίγραφο ασφαλείας

Κατά τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων, είναι κρίσιμο να επαληθεύετε την ακεραιότητα των εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας, λόγω του απρόβλεπτου περιβάλλοντος κυβερνοασφάλειας. Συνίσταται η προσεκτική σάρωση των αντιγράφων ασφαλείας για εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού πριν από την έναρξη της ανάκτησης. Επιπλέον, συνιστάται η διατήρηση ενός αυτόνομου συστήματος δημιουργίας αντιγράφων εκτός σύνδεσης για επιπλέον προστασία. Συνιστάται επίσης η τακτική ενημέρωση και παρακολούθηση του λογισμικού προστασίας από ιούς για αντιμετώπιση των εξελισσόμενων κυβερνοαπειλών.

Η εορταστική περίοδος συνεπάγεται ιδιαίτερες προκλήσεις στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού που αυξάνει την ευπάθεια των οργανισμών. Με την υιοθέτηση μιας προληπτικής και ενημερωμένης προσέγγισης για την κυβερνοασφάλεια, οι επιχειρήσεις μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των επιθέσεων και να εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη.

Πηγή: secnews.gr