Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Επιδημία το ransomware στην Ελλάδα; Πάνω από 700 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα

Ένας στους 40 οργανισμούς δέχθηκε κατά μέσον όρο κάθε εβδομάδα επιθέσεις με ransomware το β’ τρίμηνο παγκοσμίως, ένας αριθμός που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση 59% σε ετήσια βάση (1 στους 64 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021), σύμφωνα με σχετική έρευνα της Check Point Research (CPR).

Συγκεκριμένα από την σχετική έρευνα προκύπτει ότι οι περιοχές που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι:

Αφρική: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 21 – αύξηση 21% ετησίως (1 στους 25 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021).

Ευρώπη: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 66 – μείωση 1% σε ετήσια βάση (1 στους 65 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

Βόρεια Αμερική: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 108 – μια μικρή αύξηση 1% σε ετήσια βάση (1 στους 109 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

ANZ (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία): ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 113 – αύξηση 18% σε ετήσια βάση (1 στους 133 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

Επίσης, η Λατινική Αμερική έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επιθέσεις, εντοπίζοντας 1 στους 23 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία, αύξηση 43% ετησίως, σε σύγκριση με 1 στους 33 το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ακολουθούμενη από την Ασία που έχει σημειώσει αύξηση 33% ετησίως, φτάνοντας το 1 από 17 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα της CPR, το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα έγιναν κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα 783 κυβερνοεπιθέσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση.

Επιδημία το ransomware στην Ελλάδα; Πάνω από 700 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα-1

Ransomware ανά κλάδο

Συνολικά από την έρευνα προκύπτει ότι το λιανεμπόριο και ο τομέας της χονδρικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις επιθέσεις ransomware, με την ανησυχητική αύξηση του 182%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ακολουθούμενος από τον τομέα των Διανομέων που σημείωσε αύξηση 143%. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός/στρατιωτικός τομέας, αναφέρει την εκπληκτική αύξηση του 135%, φτάνοντας σε αναλογία 1 στους 24 οργανισμούς που επηρεάζονται από ransomware σε εβδομαδιαία βάση.

Επιδημία το ransomware στην Ελλάδα; Πάνω από 700 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα-2

Κυβερνοεπιθέσεις ανά κλάδο

Ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας έχει γίνει ο κλάδος που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, απορροφώντας κατά μέσο όρο περισσότερες από 2,3 χιλιάδες επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, ποσοστό που σημειώνει αύξηση 53% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσε αύξηση 60% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, φτάνοντας τις 1342 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα.

Επιδημία το ransomware στην Ελλάδα; Πάνω από 700 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα-3

O Omer Dembinsky, Data Group Manager στην Check Point Software, σχολίασε σχετικά: «Οι επιθέσεις ransomware δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι 1 στους 40 οργανισμούς που παρακολουθούμε επηρεάζεται από ransomware κάθε εβδομάδα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση 59% σε ετήσια βάση. Οι χάκερ αξιοποιούν την αύξηση στο πεδίο επίθεσης που τους επιτρέπουν η απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση. Επιπλέον, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συμβάλλει στην ανάπτυξη της τάσης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις που αυξάνονται εμπνέουν τους χάκερ να πάρουν θέση. Τέλος, η προθυμία των οργανισμών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ransomware προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς έχει αποδείξει ότι η επιχείρηση του ransomware είναι ιδιαίτερα επικερδής. Ως εκ τούτου, βλέπουμε ότι οι χάκερ συνεχίζουν να επενδύουν πόρους για την καταδίωξη οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους οργανισμούς παντού να λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές μας για την πρόληψη ransomware, όπως η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, η ενημέρωση των συστημάτων και η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την ευαισθητοποίηση».

 Συμβουλές πρόληψης Ransomware επιθέσεων

  1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά — συνεχώς, εάν είναι δυνατόν, και σε ολόκληρο τον οργανισμό
  2. Να είστε προνοητικοί. Αξίζει να συντάξετε μια στρατηγική απόκρισης. Με άλλα λόγια, τι πρόκειται να κάνετε εάν ο οργανισμός σας γίνει στόχος επίθεσης ransomware;
  3. Χρησιμοποιήστε τη σάρωση και το φιλτράρισμα περιεχομένου. Μια κοινή μέθοδος για εισβολείς ransomware είναι να εξαπατήσουν τους υπαλλήλους είτε να δώσουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής τους μέσω συνδέσμου ηλεκτρονικού ψαρέματος είτε να κατεβάσουν ένα αρχείο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Μπορείτε να προστατευθείτε και από τις δύο αυτές πιθανές απειλές εφαρμόζοντας περισσότερη σάρωση και φιλτράρισμα περιεχομένου.
  4. Διατηρήστε τα συστήματά σας ενημερωμένα. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα συστήματά σας ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα λογισμικού.
  5. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας. Οι επιθέσεις ransomware είναι συχνά το αποτέλεσμα κακής εκπαίδευσης των εργαζομένων ή/και κακών συνηθειών αυτών. Βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας είναι εξοικειωμένοι με τις τυπικές βέλτιστες πρακτικές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας, όπως η επιλογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η μη κοινοποίηση των κωδικών πρόσβασής τους σε άλλους και η αποφυγή συνδέσμων και περιεχομένου που φαίνονται ύποπτα ή άγνωστα.

Πηγή: moneyreview.gr