Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

ΗΠΑ: Η εταιρεία Meta θέτει σε κίνδυνο τους ανήλικους χρήστες

Η ομοσπονδιακήα Ρυθμιστική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Meta, την εταιρεία που κατέχει το Facebook και το Instagram, για μη προσήκουσα εφαρμογή των μέτρων γονικού ελέγχου.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στη Meta να εισπράττει  χρήματα από τα δεδομένα των παιδιών, τονίζοντας πως η απερισκεψία της εν λόγω εταιρείας εκθέτει σε κίνδυνο τους νέους χρήστες.

Η Meta αντέδρασε στις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της ρυθμιστικής αρχής ως «πολιτικό κόλπο» και κατηγορώντας την για υπέρβαση των εξουσιών της.

Παράλληλα, η FTC αποκάλυψε ότι μια ανεξάρτητη έρευνα εντόπισε «αρκετά κενά και αδυναμίες στο πρόγραμμα απορρήτου του Facebook», που θέτουν «σημαντικούς κινδύνους για το κοινό».

Οι χρήστες ηλικίας κάτω των 13 ετών διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συνομιλίες με επαφές που δεν έχουν ελεγχθεί από τους γονείς τους.

Για την ενίσχυση της προστασίας των χρηστών, η FTC έχει προτείνει μια σειρά μέτρων, όπως:

  • Γενική απαγόρευση της δημιουργίας εσόδων από δεδομένα παιδιών και εφήβων, κάτω των 18 ετών.
  • Παύση στην κυκλοφορία νέων προϊόντων μέχρι να διαπιστωθεί ότι ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες απορρήτου
  • Όρια στις μελλοντικές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, η οποία θα τίθεται σε λειτουργία έπειτα από την συγκατάθεση των χρηστών.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta, Άντι Στόουν, είπε ότι η κίνηση ήταν ένα “πολιτικό κόλπο”.

Η FTC, ωστόσο, πιστεύει ότι η Meta «έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποσχέσεις της για το απόρρητο» και απαιτούνται αυστηρότερες και πιο στοχευμένες ρυθμίσεις  για την προστασία των νεότερων χρηστών.

Πηγή: lawnet.gr