Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Κίνδυνοι και ευκαιρίες από το ράλι του Bitcoin

Μνήμες από την εποχή που τα κρυπτονομίσματα εμφάνιζαν μερικά από τα πιο «τρελά» κέρδη στην ιστορία των αγορών, ξυπνάει το πρόσφατο ράλι του Bitcoin, με την τιμή του δημοφιλέστερου ψηφιακού νομίσματος να ξεπερνάει το επίπεδο των 42.000 δολαρίων στις συναλλαγές της Δευτέρας, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022.

Το γεγονός ότι BitcoinEthereumSolana και Dogecoin, σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 10% την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει ευφορία στους λάτρεις των crypto. Παράλληλα, ωστόσο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μικροεπενδυτών που μπαίνουν καθυστερημένα στο… πάρτι και εγκλωβίζονται σε αγορά που μας έχει συνηθίσει σε ακραίες διακυμάνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το ράλι του Bitcoin θεωρείται από κάποιους δικαιολογημένο, οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Η άνοδος κατά περίπου 160% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο επαναφέρει τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων στο επίκεντρο, με την ελπίδα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα δώσει το πράσινο φως για το πρώτο ETF που θα ακολουθεί την τιμή spot του Bitcoin.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της SEC συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Greyscale, της BlackRock και της Nasdaq. Η Greyscale έχει ζητήσει στο παρελθόν τη μετατροπή του Grayscale Bitcoin Trust σε ETF, μία κίνηση που θα έφερνε τα crypto πιο κοντά στις συμβατικές αγορές. Η SEC είχε απορρίψει το αίτημα αλλά η Greyscale κέρδισε την υπόθεση στα δικαστήρια.

Ο κόσμος των αγορών παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γιατί η τελευταία περίοδος μανίας για τα crypto δεν είχε… happy end. Το αρχικό ενδιαφέρον για τα πιο γνωστά crypto, το φθινόπωρο του 2020, δημιούργησε μία φούσκα με εκατομμύρια μικροεπενδυτές να ποντάρουν σχεδόν όλα τα χρήματα που εξοικονομούσαν μέσα στην πανδημία και τις επιταγές-επιδόματα που λάμβαναν από το κράτος, σε μικρά και άγνωστα κρυπτονομίσματα, ελπίζοντας ότι θα βρουν το επόμενο «χρυσό» ψηφιακό νόμισμα που θα δώσει τρελές αποδόσεις πολλές φορές άνω του 1.000% ή 2.000%.

Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν οι περισσότεροι από αυτούς στο ράλι έως τον Νοέμβριο του 2021 που η συνολική αξία της αγοράς έφτασε μια ανάσα από τα 3 τρισ. δολάρια και το Bitcoin κοντά στα 69.000 δολάρια. Μέσα στο 2022 έγιναν καπνός πάνω από 2 τρισ. δολάρια, όταν οι άνεμοι των αγορών σταμάτησαν να είναι ούριοι καθώς οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια και τα σκάνδαλα στην αγορά των crypto διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η χειρότερη στιγμή για την αγορά ήταν τον Νοέμβριο του 2022 με το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της FTX και την πτώση του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, να γκρεμίζουν το Bitcoin κοντά στα 15.000 δολάρια.

Σήμερα, το ηθικό δείχνει να έχει αναπτερωθεί, παρά τo γεγονός ότι η υπόθεση της Binance και η ενοχή του ιδρυτή της Changpeng Zhao, προκάλεσε νέους τριγμούς. Το πρόστιμο της Binance είναι το τρίτο υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τεχνολογική εταιρεία. Όμως η προσμονή για το ETF στο Bitcoin είναι αυτή που μετράει περισσότερο, μαζί με τις εκτιμήσεις για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2024. Αν, για παράδειγμα, η BlackRock λανσάρει το πρώτο εγκεκριμένο  ETF crypto  μέσα στο νέο έτος, αυτομάτως θα αναβαθμίσει το κύρος των κρυπτονομισμάτων ως επενδύσεις και θα δούμε νέες εισροές κεφαλαίων.

Μπορεί αυτή τη φορά τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά για τα crypto και να αποφευχθεί το επενδυτικό «μακελειό» του 2022; Αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις των υποστηρικτών της αγοράς, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Αμέσως μόλις το bitcoin έφτασε πάνω από τα 40.000 δολάρια, επανήλθαν οι προβλέψεις των διάφορων «γκουρού» που το στέλνουν στα 100.000 δολάρια κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ανάλογες προβλέψεις έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και στο παρελθόν συντηρώντας ένα κλίμα ευφορίας στις ανόδους. Αυτό που ίσως έχει αλλάξει είναι ότι πάρα πολλοί επενδυτές «κάηκαν» το 2022 και από αυτούς αναμένεται να μην κάνουν το ίδιο λάθος. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2020-2021 των μηδενικών επιτοκίων και αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του.

Πάντως, είναι και τα ίδια τα στελέχη των πιο συμβατικών αγορών που ρίχνουν νερό στο μύλο της ευφορίας γύρω από τα crypto. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η… σιδηρά κυρία των αγορών, Κάθι Γουντ, υποστήριξε ότι η αγορά των crypto μπορεί να φτάσει σε συνολική αξία ακόμη και στα 35 τρισ. δολάρια έως το 2030, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εγκρίνει σύντομα η SEC το πρώτο ETF στην τιμή spot του BTC. Το μόνο σίγουρο για τα crypto είναι ότι μέχρι στιγμής εμφανίζουν ακραίες διακυμάνσεις σε σύγκριση με τα πιο παραδοσιακά assets, που συνεπάγεται ότι μπορούν να δώσουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν και στην καταστροφή.

Πηγή: Liberal.gr