90.000 διαδικτυακοί λογαριασμοί ταυτοποιήθηκαν διεθνώς, 46 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία και περισσότεροι από 100 ταυτοποιήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ. Στις χώρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Europol υποστήριξε μια διεθνή έρευνα για δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς που κατείχαν και μοιράζονταν διαδικτυακό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στην επιχείρηση, υπό την ηγεσία των Αρχών της Νέας Ζηλανδίας, έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής αρχές επιβολής του νόμου από την Αυστραλία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Κροατία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο διεθνής συντονισμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων διευκόλυνε τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού ατόμων που ήταν συνδεδεμένα με αυτούς τους λογαριασμούς.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2019, μετά από αναφορά από έναν πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών, η οποία ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός παραβατών χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να ανταλλάξει «ιδιαίτερα ενοχλητικές εικόνες» παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που απεικονίζουν σαδιστικές πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης βρεφών και παιδιών. Η ανασκόπηση των πληροφοριών οδήγησε στην ανακάλυψη 32 GB αρχείων, την αντίστοιχη μνήμη που απαιτείται για τη ροή περίπου 90 λεπτών βίντεο. Μέχρι σήμερα, η διεθνής έρευνα έχει οδηγήσει στο άνοιγμα 836 υποθέσεων διεθνώς, στις συλλήψεις 46 ατόμων στη Νέα Ζηλανδία, στον εντοπισμό περισσότερων από 100 υπόπτων σε όλη την ΕΕ και στην προστασία 146 παιδιών σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες οδήγησαν στον εντοπισμό των χρηστών παγκοσμίως και αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες εθνικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες. Σε δύο από τις υποθέσεις στην Αυστρία και την Ουγγαρία, οι ύποπτοι ήταν παραβάτες που κακοποιούσαν τα δικά τους παιδιά, τα οποία ήταν έξι και οκτώ ετών αντίστοιχα. Στη συνέχεια και τα δύο παιδιά προστατεύτηκαν. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και συντόνισε τις εθνικές Αρχές. Η υπηρεσία παρείχε επίσης αναλυτική υποστήριξη διασταυρώνοντας τα δεδομένα και παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τα πακέτα πληροφοριών έρευνας, τα οποία στη συνέχεια διανεμήθηκαν στις εθνικές Αρχές επιβολής του νόμου που συμμετείχαν σε αυτήν την επιχείρηση.
Πηγή: cyb3r.gr