Το Cyberbullying αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση ανθρώπων και κυρίως ανηλίκων, που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών.
Η εσκεμμένη, εχθρική και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά έχει σκοπό να βλάψει ή να απομονώσει το θύμα.
Στην περίπτωση που δεχτούμε οποιοδήποτε είδους εκβιασμού ή παρενόχλησης τότε:
- Σταματάμε αμέσως την επικοινωνία με τον θύτη. Εάν έχουμε την δυνατότητα μπλοκάρουμε τα μηνύματα από άτομα που μας παρενοχλούν.
- Αν είμαστε ανήλικοι, επικοινωνούμε το συντομότερο δυνατό με τον ενήλικα που εμπιστευόμαστε (γονιός, καθηγητής, φίλος).
- Αν χρειαστεί απευθυνόμαστε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε εξειδικευμένο δικηγόρο για να λάβουμε την κατάλληλη καθοδήγηση για την δική μας μοναδική υπόθεση.
Εκτός από την κλοπή προσωπικών δεδομένων, τον σεξουαλικό εκφοβισμό που είδαμε σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχει εκφοβισμός γενικότερα που είδαμε παραπάνω αλλά και αποπλάνηση.
Άνθρωποι, άγνωστοι σε εμάς που γνωρίσαμε μέσω κάποιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκουν με κάθε τρόπο και μέσω να μας αποπλανήσουν και να βρεθούμε μαζί τους σε πραγματικό χώρο και χρόνο με άγνωστες τις πραγματικές τους προθέσεις.
- Δεν δημοσιεύουμε στοιχεία τα οποία μπορεί κάποιος να μας εντοπίσει. Όπως το σπίτι μας την εργασία μας, το σχολείο μας, μέρη που συχνάζουμε κ.λ.π.
- Δεν συναντάμε κανέναν άγνωστο ή κάποιον που γνωρίσαμε μέσω διαδικτύου αφού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για τις προθέσεις του, ούτε και για το εάν είναι όντως αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι.
- Διακόπτουμε τυχόν συζητήσεις στις οποίες νιώθουμε άβολα και κρατάμε πάντα αντίγραφα των συνομιλιών μας.
Μένουμε ενήμεροι για τους κινδύνους του διαδίκτυού και μαθαίνουμε πώς να τους αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
Βιβλιογραφία: cyberalert.gr /newsbeast.gr