Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Κυβερνοασφάλεια: Προβλέψεις για την ιδιωτικότητα το 2024

Σύμφωνα με την Kaspersky, η προστασία της ιδιωτικότητας βρίσκεται σε στάδιο μετασχηματισμού λόγω της εμφάνισης νέων τεχνολογιών και της εξέλιξης των ρυθμιστικών πρακτικών

Οι AI wearables συσκευές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ η αναμενόμενη διάδοση των AR και VR είναι πιθανό να δημιουργήσει το 2024 νέα πρότυπα όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός και η σπουδαιότητα των παραβιάσεων δεδομένων που περιέχουν κωδικούς πρόσβασης αναμένεται να μειωθούν, καθώς ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων γίνεται πιο διαδεδομένος και οι χρήστες ενισχύουν την ιδιωτικότητα με βοηθούς-bots.

Σύμφωνα με την Kaspersky, η προστασία της ιδιωτικότητας βρίσκεται σε στάδιο μετασχηματισμού λόγω της εμφάνισης νέων τεχνολογιών και της εξέλιξης των ρυθμιστικών πρακτικών. Τα σημαντικά γεγονότα του 2023 στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα, καθώς και οι νέες τάσεις τεχνολογίας, θα είναι οι κύριοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το τοπίο της ιδιωτικότητας το 2024.

Ακολουθούν οι προβλέψεις των ειδικών:

• Οι AI wearables συσκευές μπορεί να πυροδοτήσουν νέες αντιπαραθέσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας

Ενώ οι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει συσκευές όπως τα smartphones και οι οικιακοί ψηφιακοί βοηθοί, τα wearables, ειδικά εκείνα που διαθέτουν κάμερες όπως τα smart γυαλιά ή οι καρφίτσες AI, τείνουν να προκαλούν περισσότερη καχυποψία. Ο εμφανής χαρακτήρας αυτών των συσκευών θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική ανησυχία στα άτομα που νοιάζονται παραπάνω για την ιδιωτικότητά τους, εάν υποθέσουμε ότι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

• Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες AR και VR είναι έτοιμες να καθιερώσουν νέα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικότητας το 2024

Συνήθως τα λανσαρίσματα προϊόντων της Apple προσελκύουν αρκετό κόσμο, πυροδοτώντας τις συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας, ιδίως όταν πρόκειται για τεχνολογίες που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη κατάλληλα. Με την παρουσίαση του Apple Vision Pro και την αυξανόμενη ενσωμάτωση των AR/VR στην καθημερινή ζωή, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο.

• Προώθηση της ιδιωτικότητας μέσω της εμφάνισης των βοηθών-bots

Η αύξηση των βοηθών-bots, που χρησιμοποιούν τη γλωσσική επεξεργασία (NLP), προσφέρει μια ελκυστική ευκαιρία για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας των χρηστών σε διάφορους τομείς. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου οι βοηθοί-bot θα παίζουν βασικό ρόλο στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, ιδίως κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Ένας εξελιγμένος βοηθός bot θα μπορούσε να χειρίζεται άψογα τις κλήσεις των χρηστών, διασφαλίζοντας την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών, όπως η φωνή του χρήστη.

• Η διαρροή κωδικών πρόσβασης θα είναι λιγότερο ανησυχητική, καθώς η σημασία τους συνεχίζει να μειώνεται

Ο βασικός λόγος για τη μείωση της ανησυχίας σχετικά με τη διαρροή κωδικών πρόσβασης είναι η αυξανόμενη επικράτηση της διπλής ταυτοποίησης με έναν πρόσθετο κωδικό για την επιβεβαίωση της σύνδεσής σας που αποστέλλεται μέσω SMS ή δημιουργείται σε μια ειδική εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, όπως το Kaspersky Password Manager. Επιπλέον, ορισμένες υπηρεσίες, όπως η Google, διαθέτουν ήδη ταυτοποίηση “χωρίς κωδικό” μέσω passkeys, αντίστοιχα και άλλες εταιρείες προτιμούν τη βιομετρική ταυτοποίηση αντί των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης.

Πηγή: in.gr