Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Μουσεία σε επιφυλακή μετά από κυβερνοεπίθεση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Τα μουσεία, οι γκαλερί και τα archives έχουν ενημερωθεί να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους μετά τη κυβερνοεπίθεση ransomware στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη έπεσε θύμα μιας μεγάλης διαρροής από την εγκληματική ομάδα Rhysida τον Οκτώβριο, καθώς την έχει αφήσει σοβαρά ανίκανη.

Τα διαδικτυακά συστήματα και οι υπηρεσίες του ιδρύματος αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές, ενώ μεγάλα μέρη του IT στοιχείου καταστράφηκαν ή κρυπτογραφήθηκαν και αρχικά έχασε την πρόσβαση σε βασικά εργαλεία επικοινωνίας όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η συμμορία απαίτησε 600.000 λίρες σε bitcoin ως λύτρα για τα κλεμμένα δεδομένα και αργότερα προσπάθησε να δημοπρατήσει μια σημαντική ποσότητα ευαίσθητων λεπτομερειών πελατών και προσωπικού στο Dark Web. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε σχεδόν 600 GB διαρροής υλικού στο διαδίκτυο.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς φορείς μουσείων και αρχείων, οι οποίοι εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την ψηφιακή τεχνολογία για όλα, από τα συστήματα κρατήσεων μέχρι τη διαχείριση των συλλογών και την τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με έναν ειδικό στην κυβερνοασφάλεια, οι ομάδες χάκερ συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους τομείς αφού εντοπίσουν τα αδύναμα σημεία τους. Μία παρόμοια επίθεση ransomware δέχτηκε η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο τον Οκτώβριο.

Η κυρία Claire Greathead, ανώτερη σύμβουλος ασφάλειας πληροφοριών στην Security Risk Management Ltd, δήλωσε: “Οι συμμορίες που ασχολούνται με την κρυπτογράφηση αρχείων περνούν από φάσεις όπου επιτίθενται σε διάφορους τομείς – πριν από μερικά χρόνια ήταν ο ιατρικός τομέας, πρόσφατα ήταν ορισμένες μεγάλες βιβλιοθήκες. Βρίσκουν έναν τρόπο για να εισβάλλουν και μόλις το δουν να λειτουργεί σε ένα μέρος, θα το δοκιμάσουν και αλλού.“

Πηγή: secnews.gr