Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Νέοι δικαστικοί μπελάδες για Microsoft και OpenAI – Γιατί τους υπέβαλαν νέα αγωγή δύο συγγραφείς

Αγωγή κατά της Microsoft και της OpenAI υπέβαλαν δύο συγγραφείς μη μυθοπλαστικών βιβλίων, υποστηρίζοντας ότι οι εναγόμενοι «έκλεψαν» τα έργα τους που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, έρχεται μία εβδομάδα μετά την αγωγή που υπέβαλαν οι «New York Times» κατά της Microsoft και της OpenAI, που δημιούργησε το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες χρησιμοποίησαν το περιεχόμενο της εφημερίδας για να εκπαιδεύσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Στη νέα αγωγή των συγγραφέων Νίκολας Μπάσμπεϊνς (Nicholas Basbanes) και Νίκολας Γκέιτζ (Nicholas Gage) αναφέρεται ότι με αφορμή την αγωγή των NY Times «οι εναγόμενοι αναγνώρισαν δημοσίως ότι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων όπως οι ενάγοντες πρέπει να αποζημιωθούν για τη χρήση του έργου τους από τους εναγόμενους». Με την αγωγή της η αμερικανική εφημερίδα ζητά «δισεκατομμύρια δολάρια» σε χρηματική αποζημίωση.

Οι Μπάσμπεϊνς και Γκέιτζ δηλώνουν στην αγωγή τους ότι επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν μια κατηγορία συγγραφέων «των οποίων το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα έχει συστηματικά κλαπεί από τη Microsoft και την OpenAI. «Δεν διαφέρουν σε τίποτα από οποιονδήποτε άλλο κλέφτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή.

Αυτή η κατηγορία, σύμφωνα με την αγωγή, θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους στις ΗΠΑ “που είναι συγγραφείς ή νόμιμοι δικαιούχοι” των πνευματικών δικαιωμάτων για έργα που έχουν χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιούνται από τους εναγόμενους για την “εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τους”. Η αγωγή εκτιμά ότι το μέγεθος αυτής της κατηγορίας ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Η αγωγή ζητά αποζημίωση έως 150.000 δολάρια για κάθε έργο που παραβίασαν οι εναγόμενοι.

Τον Σεπτέμβριο, μια ομάδα διακεκριμένων Αμερικανών συγγραφέων μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων οι Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (George R.R. Martin), Τζόναθαν Φράνζεν (Jonathan Franzen) και Μάικλ Κόνελι (Michael Connelly), κατέθεσαν αγωγή κατά της OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσουν μια κατηγορία συγγραφέων μυθιστορημάτων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Μάικ Ρίχτερ ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους Μπάσμπεϊνς και Γκέιτζ, δήλωσε ότι η νέα αγωγή τους θα κάλυπτε μια ευρύτερη κατηγορία εναγόντων και για αυτό και για άλλους λόγους θα πρέπει να οριστεί ως η επικεφαλής ομαδική αγωγή για το θέμα.

Ο Ρίχτερ δήλωσε στο CNBC ότι αυτό που έχει κάνει η OpenAI με πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια είναι «αρκετά εξωφρενικό» και το παρομοίασε με έναν ιδιοκτήτη σπιτιού που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πληρώσει για μόνωση, υδραυλικά και άλλα υλικά που είναι κρυμμένα πίσω από τους τοίχους ενός σπιτιού επειδή δεν είναι ορατά.

Πηγή: liberal.gr