Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Οι νομικές βάσεις της προστασίας δεδομένων στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Έγγραφο εργασίας της αρχής προστασίας δεδομένων της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Ένα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο εργασίας δημοσίευσε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης με τίτλο «Legal bases in data protection for the use of artificial intelligence».

Το έγγραφο αυτό, το οποίο αποτελεί ανεπίσημη αγγλική μετάφραση του γερμανικού πρωτοτύπου που είχε δημοσιεύσει η εποπτική αρχή τον Νοέμβριο του 2023, επιδιώκει να αναλύσει σημαντικές απαιτήσεις νομιμότητας του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, όπως αυτές καλούνται να εφαρμοστούν κατά την ανάπτυξη και χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την εισαγωγή του εγγράφου:

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την κοινωνία μας. Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, συνοδεύεται και από προκλήσεις. Ακολουθώντας το σύνθημα “χρησιμοποιούμε τα δεδομένα, προστατεύουμε τα δεδομένα”, η προστασία των δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να εξεταστούν από κοινού από την αρχή, ώστε να ενισχυθούν οι ελευθερίες των πολιτών και να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση της προστασίας των δεδομένων στις καινοτομίες. Ο επίτροπος για την προστασία των δεδομένων και την ελευθερία της πληροφόρησης της Βάδης-Βυρτεμβέργης (LfDI BW) θα ήθελε να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού με το παρόν έγγραφο συζήτησης.

Το παρόν έγγραφο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους υπεύθυνους επεξεργασίας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη να εξοικειωθούν με τις νομικές βάσεις που παρέχει το δίκαιο προστασίας δεδομένων για τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Το σημείο εκκίνησης είναι η ισχύουσα νομοθεσία. Εξετάζονται εν συντομία οι διατάξεις του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ Act), οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Πηγή: lawspot.gr