Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Οκτώ Cybersecurity Trends για το 2024

Το 2024, στον τομέα του Cybersecurity, εισέρχομαστε σε μια εποχή όπου προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και περίπλοκες τακτικές social engineering (ιδίως κατά τη διάρκεια εκλογικών ετών) αλλάζουν το παιχνίδι. Για να αποφευχθούν πιθανές κυβερνοαπειλές, οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι απλοί χρήστες πρέπει να αντιληφθούν αυτές τις νέες τάσεις.

1. Άνοδος του AI στην κυβερνοασφάλεια

Το 2024, ο ρόλος του AI στην κυβερνοασφάλεια θα επεκταθεί για να περιλαμβάνει αυτόματες αποκρίσεις και αναλύσεις πρόβλεψεις. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές κυβερνοασφάλειας μπορεί να βελτιώσει την ανίχνευση απειλών και την αντίδραση σε περιστατικά.

2. Παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των εκλογών

Τα εκλογικά έτη αποτελούν εύφορο έδαφος για social engineering και εκστρατείες παραπληροφόρησης, και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το 2024 θα αποτελεί εξαίρεση. Καθώς αυξάνονται οι πολιτικές τάσεις, έτσι αυξάνονται και οι προσπάθειες να διαμορφωθεί η δημόσια γνώμη και να υπονομευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

3. Επιδείνωση των επιθέσεων ransomware

Το ransomware παραμένει μια σοβαρή απειλή το 2024, με τις επθέσεις να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και οι διαπραγματεύσεις πιο σκληρές. Αυτή η ανησυχητική επιδείνωση απαιτεί αξιόπιστες στρατηγικές αντίδρασης, εκπαίδευση των υπαλλήλων, Cybersecurity, εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και σχέδια αντιδράσεως σε περιστατικά, όπως δοκιμές διείσδυσης, επαλήθευση ακεραιότητας του δικτύου, εντοπισμό μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας και παρακολούθηση ύποπτης συμπεριφοράς.

4. Social engineering με Τεχνητή Νοημοσύνη

Το 2024 αναμένεται να δούμε μια αύξηση στο Social engineering που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και μια ανησυχητική σύγκλιση της τεχνητής νοημοσύνης με τεχνικές κοινωνικής χειραγώγησης. Αυτή η αναδυόμενη τάση υπογραμμίζει την ανάγκη για αξιολογήσεις κινδύνου και την εκτέλεση κατάλληλων πρωτόκολλων ασφαλείας.

5. Συσκευές IoT

Το 2024, η έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση της ασφάλειας των συσκευών IoT και των δικτύων στα οποία συνδέονται. Αυτή η τάση θα γίνει καθοριστική καθώς επιδιώκουμε να προστατεύσουμε το όλο και επεκτεινόμενο ψηφιακό μας οικοσύστημα.

6. Αυθεντικοποίηση πολλαπλών παραγόντων

Το 2024, το MFA θα είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο μέτρο ασφαλείας για επιχειρήσεις και άτομα. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, καθιστώντας το ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας. Αναμένεται να δούμε έναν άνεμο αυξημένης υιοθέτησης καθώς οι οργανισμοί δίνουν προτεραιότητα στην προστασία ευαίσθητων δεδομένων.

7. Το Zero Trust ανεβαίνει στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου

Το Zero Trust στο πεδίο του cybersecurity, αναμένεται να γίνει ένα θέμα που θα συζητηθεί ευρέως στις αίθουσες συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων το 2024. Με καθολική ώθηση, η εφαρμογή του zero trust δεν είναι πλέον μια τεχνική λεπτομέρεια, αλλά μια επιχειρησιακή αναγκαιότητα.

8. Αυξανόμενη απειλή των Deepfakes

Η τεχνολογία των Deepfakes, η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία ήχου και εικόνας για τη δημιουργία ρεαλιστικού, αλλά ψευδούς περιεχομένου, αναδύεται ως ανησυχητικό φαινόμενο. Tα Deepfakes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής, προσωποποίηση ατόμων και διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών. Καθώς ο κίνδυνος των deepfakes αυξάνεται, οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν σε εργαλεία ανίχνευσης deepfake και στρατηγικές προστασίας της φήμης και της ακεραιότητας των δεδομένων τους.

Πηγή: secnews.gr