Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Παράνομη η χρήση Google fonts σε ιστοσελίδες σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο

Το Περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου διέταξε έναν διαχειριστή ιστοσελίδας να πληρώσει 100 ευρώ ως αποζημίωση για τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων ενός χρήστη – δηλαδή μιας διεύθυνσης IP – στη Google μέσω της βιβλιοθήκης Fonts, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη της διεύθυνσης IP του ενάγοντα από την ιστοσελίδα στη Google συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Όπως διευκρινίζεται, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας θα μπορούσε θεωρητικά να συνδυάσει τις συλλεγόμενες πληροφορίες με άλλα δεδομένα για να αναγνωρίσει τα «πρόσωπα πίσω από τη διεύθυνση IP».

Η παραβίαση αυτή ισοδυναμεί με «απώλεια ελέγχου από τον ενάγοντα επί προσωπικών του δεδομένων προς την Google», αναφέρεται στην απόφαση.

Το Google Fonts είναι μια υπηρεσία ενσωμάτωσης γραμματοσειρών από την Google, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέτουν γραμματοσειρές στις εφαρμογές και τους ιστότοπους τους.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι «οι γραμματοσειρές της Google μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ιστοσελίδα χωρίς να έχει δημιουργηθεί σύνδεση με διακομιστή Google και η διεύθυνση IP του χρήστη να μεταδίδεται στην Google», γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται από τις ιστοσελίδες να φιλοξενούν τις γραμματοσειρές τοπικά.

Εκτός από την εντολή στην ιστοσελίδα να σταματήσει να αποκαλύπτει τη διεύθυνση IP, το δικαστήριο προέτρεψε επίσης την εταιρεία που τη διαχειρίζεται να κοινοποιήσει στο θιγόμενο μέρος πληροφορίες σχετικά με το είδος των προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύει και υφίστανται επεξεργασία.

Πηγή: lawspot.gr