Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Πλαστά προγράμματα antivirus χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις phishing

Σε μια αίτηση εκτέλεσης κατάσχεσης, το U.S. Secret Service αποκαλύπτει πώς δράστες έκλεψαν 34.000 δολάρια χρησιμοποιώντας πλαστά emails ανανέωσης συνδρομής για προγράμματα antivirus.

Το δικαστικό ένταλμα κατάσχεσης που εκτελέστηκε τώρα, υποβλήθηκε από τον Ειδικό Πράκτορα Jollif της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USSS) για την ανάκτηση κεφαλαίων που κλάπηκαν μέσω ενός ψεύτικου email ανανέωσης συνδρομής Norton, που οδήγησε τον δράστη να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή και τον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος.

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, τα κλεμμένα χρήματα αποθηκεύονται σε έναν λογαριασμό της τράπεζας Chase που ανήκει σε κάποιον με το όνομα “Bingsong Zhou“, ο οποίος συνδέεται με απάτες phishing που προσποιούνται ανανεώσεις συνδρομών Norton Antivirus.

Αυτά τα email απάτης ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης ετοιμάζεται να χρεωθεί για την ανανέωση μιας άδειας συνδρομής προγράμματος Antivirus και ότι πρέπει να καλέσει τον αριθμό που παρατίθεται για να την ακυρώσει.

Το θύμα καλεί τον αριθμό τηλεφώνου που αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα και από εκεί, οι απατεώνες τους καθοδηγούν να πραγματοποιήσουν διάφορες ενέργειες, όπως την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στους υπολογιστές τους, την μόλυνση τους από κακόβουλο λογισμικό και την εισαγωγή των διαπιστευτηρίων τους σε μια πλαστή σελίδα.

Αυτή η μορφή απάτης διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ο Jollif ανέφερε ότι η δραστηριότητα έχει αυξηθεί πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό.

Ένα από τα περιστατικά που αναφέρονται στο δικαστικό έγγραφο αφορά ένα θύμα που έλαβε ένα phishing email στις 28 Νοεμβρίου 2023, με το οποίο τον ενημέρωναν ότι θα χρεωθεί με $349.95 για μια συνδρομή Norton antivirus, εκτός αν ακυρώνει την χρέωση.

Μετά την επικοινωνία με τους απατεώνες, το θύμα παρασυρόταν και τους έδινε απομακρυσμένη πρόσβαση στον φορητό του υπολογιστή, υποτίθεται για να διασφαλιστεί η επιστροφή των 349,95 δολαρίων στον λογαριασμό του.

Σε εκείνο το σημείο, ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι επιστράφηκαν κατά λάθος 34.000 δολάρια και ζητήθηκε από το θύμα να επιστρέψει το ποσό για να αποφύγει νομικά προβλήματα.

Το θύμα συμμορφώθηκε με την οδηγία, βλέποντας ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός είχε πλέον ένα νέο κατάθεση $34,000 που υπέθεσε ότι προήλθε από την Norton.

Στην πραγματικότητα, ο απατεώνας τοποθέτησε μία μπλε οθόνη πάνω στην κανονική οθόνη, ώστε ο θύμα να μην μπορεί να δει τις ενέργειές του και να μεταφέρει 34.000 δολάρια από το δικό του Λογαριασμό Αμοιβαίων Κεφαλαίων (αποταμίευσης) στον λογαριασμό του απατεώνα.

Αφού αναγνωρίστηκε η απάτη, στις 7 Δεκεμβρίου, η JP Morgan Chase περιόρισε την πρόσβαση του Zhou στα κεφάλαια των λογαριασμών του και αυτά τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε έναν λογαριασμό αναμονής που ελέγχεται από την τράπεζα.

Η αίτηση της Jollif αποσκοπεί στην κατάσχεση των 34.000 δολαρίων που προέρχονται από τις δραστηριότητες του Zhou, θεωρώντας τα πιθανά εσφαλμένα έσοδα.

Ο Zhou αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες για απάτη μέσω καταχρηστικής χρήσης και συμμετοχή σε απάτη με αποστολή αλληλογραφίας, και ενδέχεται να αντιμετωπίσει επίσης κατηγορίες για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, τραπεζική απάτη και συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω αλληλογραφίας.

Ένα πρόγραμμα antivirus μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια του ψηφιακού κόσμου μας μέσω της ενεργού προστασίας από ιούς και άλλο επιβλαβές λογισμικό. Αυτό γίνεται με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των απειλών πριν αυτές προκαλέσουν ζημιά στο σύστημα. Επιπλέον, τα προγράμματα antivirus προσφέρουν προστασία από την κακόβουλη λογισμική, τα οποία μπορούν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να προκαλέσουν άλλες μορφές ζημιάς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και ανάλυσης της συμπεριφοράς των εφαρμογών και των αρχείων στον υπολογιστή.

Τα προγράμματα antivirus προσφέρουν επίσης προστασία από τις επιθέσεις phishing, οι οποίες αποσκοπούν στην κλοπή των διαπιστευτηρίων σας μέσω απάτης. Αυτό γίνεται μέσω της αναγνώρισης και του αποκλεισμού των επικίνδυνων ιστοσελίδων και των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τέλος, τα προγράμματα antivirus μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια του ψηφιακού κόσμου μας μέσω της προσφοράς προστασίας firewall. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες συνδέσεις στο δίκτυο, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Πηγή: secnews.gr