Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για την ταχύτητα εξάπλωσης των ransomware μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Ανησυχία προκαλεί στις αμερικανικές Αρχές η διαπίστωση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά τα προγράμματα ransomware ταχύτερα και ευκολότερα στη χρήση, καθώς το διαδικτυακό έγκλημα φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Hill, το θέμα τέθηκε επί τάπητος από ειδικούς σε ακρόαση της υποεπιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη (16/04).

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης και την κατεύθυνση που επιτρέπει στους εγκληματίες να ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένων των πιο εξελιγμένων deepfakes που αποτελούν τελικά το πρώτο βήμα στην αλυσίδα των επιθέσεων ransomware», δήλωσε η Μέγκαν Στάιφελ, επικεφαλής στρατηγικής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Τεχνολογία

«Καθώς οι επιθέσεις έχουν γίνει πιο πολύπλοκες και το εμπόδιο εισόδου στην ανάπτυξη ransomware μειώνεται, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα απειλές για τα ευαίσθητα, προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων και των πελατών τους», δήλωσε η Στάιφελ στην υποεπιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών για την εθνική ασφάλεια και την παράνομη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Chainalysis, οι κυβερνοεγκληματίες κατόρθωσαν να κλέψουν πάνω από 1 δισ. δολάρια από αμερικανικούς οργανισμούς το 2023, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ καταγράφηκε αύξηση 70% του αριθμού των θυμάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ζακλίν Μπερνς Κόβεν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο στην Chainalysis, δήλωσε ότι «η συχνότητα και η σοβαρότητα του ransomware εναντίον αμερικανικών οργανισμών, ιδίως χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έφτασε σε ένα άνευ προηγουμένου ορόσημο το 2023».

«Οι συμμορίες ransomware χρησιμοποιούν πλέον εξελιγμένες επιθέσεις για να πάνε σε “κυνήγι μεγάλων θηραμάτων”, με έως και το 75% των [πληρωμών λύτρων να είναι] 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο το 2023», δήλωσε η Κόβεν.

«Με την Τεχνητή Νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση να έχουν κεντρικό ρόλο στη σύγχρονη άμυνα στον κυβερνοχώρο, είναι κρίσιμο να εκπαιδεύσουμε και να καταρτίσουμε το αυριανό εργατικό δυναμικό στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Ντάνιελ Σερτζάιλ, ανώτερος διευθυντής συμβούλων από τη Unit 42, μια ομάδα εργασίας για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο της Palo Alto Networks, σε γραπτή του δήλωση προς την υποεπιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: liberal.gr