Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

ΠΡΟΣΟΧΗ – Συνεχίζονται οι υποκλοπές κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομίας Κύπρου, προειδοποιεί το κοινό ότι συνεχίζονται τα ύποπτα μηνύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram.

Συγκεκριμένα διάφοροι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα από γνωστό τους πρόσωπο στο Instagram ή/και Messenger, ο οποίος τους ενημερώνει ότι θα λάβουν ένα κωδικό εκ μέρους του και ακολούθως να τον αποκαλύψουν στο πρόσωπο αυτό.

Στην ουσία ο κωδικός αυτός αφορά τον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη και όχι του αποστολέα του μηνύματος ο οποίος χρησιμοποιεί ήδη παραβιασμένο λογαριασμό άλλου ανυποψίαστου θύματος. Με την μέθοδο αυτή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παραλήπτη με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και ο δικός του λογαριασμός.

Στην συνέχεια οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τους παραβιασμένους λογαριασμούς παροτρύνοντας τους διαδικτυακούς του φίλους, να επενδύσουν σε διάφορα κρυπτονομίσματα (Bitcoin κτλ).

Τα μηνύματα αυτά είναι κακόβουλα και έχουν ως σκοπό το οικονομικό όφελος καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη.

Με αυτή την μέθοδο, οι επιτήδειοι επιτυγχάνουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς χρηστών, τους οποίους ακολούθως χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν άλλους ανυποψίαστους χρήστες.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν και περιστατικά όπου εκτός από την απώλεια πρόσβασης στους λογαριασμούς Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, παρατηρήθηκε και παραβίαση των συσκευών – κινητών τηλεφώνων.

Συστάσεις:

  • Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερά προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ αποκαλύπτει κωδικούς που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο.
  • Συστήνεται όπως ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας δύο παραγόντων για τους ηλεκτρονικούς του λογαριασμούς.
  • Σε περίπτωση λήψης ύποπτου μηνύματος / αιτήματος, να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο με το πρόσωπο από το οποίο έλαβε το μήνυμα για επιβεβαίωση του αιτήματος.
  • Σε περίπτωση που προέβηκε σε οποιεσδήποτε ενέργειες που του υποδείχτηκαν, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού.

Πηγή: cypruspolicenews.com