Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Πρόστιμο $25 εκατομμυρίων στην Amazon για εξαπάτηση γονέων και παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επέβαλε πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην Amazon για παραβίαση του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA) και εξαπάτηση των γονέων όσον αφορά τις πρακτικές διαγραφής δεδομένων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε την καταγγελία εκ μέρους της FTC, υποστηρίζοντας ότι η Amazon απογοητεύει τους γονείς και τα παιδιά σε διάφορα μέτωπα όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των υπηρεσιών φωνητικής βοηθού Alexa και της σειράς έξυπνων ηχείων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Samuel Levine, διευθυντή του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC:

“Το ιστορικό της Amazon που παραπλανούσε τους γονείς, διατηρούσε τις εγγραφές των παιδιών επ’ αόριστον και περιφρονούσε τα αιτήματα διαγραφής των γονέων παραβίαζε την COPPA και θυσίαζε την ιδιωτικότητα για τα κέρδη … Η COPPA δεν επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν για πάντα τα δεδομένα των παιδιών για οποιονδήποτε λόγο, και σίγουρα όχι για να εκπαιδεύουν τους αλγορίθμους τους”.

Η καταγγελία περιγράφει λεπτομερώς πώς η Amazon “διαβεβαίωνε τους χρήστες της, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, ότι μπορούσαν να διαγράψουν τις ηχογραφήσεις φωνής που συλλέγονται από τη φωνητική βοηθό Alexa και τις πληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού που συλλέγονται από την εφαρμογή Alexa”. Ωστόσο, οι γονείς δεν μπορούσαν να διαγράψουν τα δεδομένα βάσει του κανόνα COPPA και αντ’ αυτού η Amazon διατήρησε τα δεδομένα φωνής και γεωγραφικού εντοπισμού επ’ αόριστον.

Οι γονείς μπορούσαν να ζητήσουν τη διαγραφή των δεδομένων, αλλά η FTC διαπίστωσε ότι η Amazon συνέχισε να διατηρεί απομαγνητοφωνήσεις των όσων έλεγαν τα παιδιά ανεξάρτητα από το αίτημα. Η Amazon εξήγησε ότι διατηρούσε τις καταγραφές φωνής των παιδιών για να “τη βοηθήσει να ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές, να επιτρέπει στους γονείς να τις αναθεωρούν και να βελτιώνει τις δυνατότητες αναγνώρισης και επεξεργασίας ομιλίας της Alexa”. Η FTC πιστεύει ότι η Amazon απλά “ωφελούσε την κατώτατη γραμμή της εις βάρος της ιδιωτικής ζωής των παιδιών”.

Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, η Amazon συμφώνησε να διευθετήσει την καταγγελία και εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

“Αν και διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς της FTC σχετικά με την Alexa και τη Ring και αρνούμαστε ότι παραβιάζουμε το νόμο, οι διακανονισμοί αυτοί θέτουν αυτά τα ζητήματα πίσω μας … Στο πλαίσιο του διακανονισμού, συμφωνήσαμε να κάνουμε μια μικρή τροποποίηση στις ήδη ισχυρές πρακτικές μας και θα καταργήσουμε τα προφίλ παιδιών που είναι ανενεργά για περισσότερο από 18 μήνες, εκτός εάν ο γονέας ή ο κηδεμόνας επιλέξει να τα διατηρήσει”.

Η “μικρή τροποποίηση” που αναφέρει η Amazon αποτελεί μέρος ενός καταλόγου ενεργειών που απαιτεί η FTC από την εταιρεία, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • τη διαγραφή των ανενεργών λογαριασμών Alexa των παιδιών
  • την ενημέρωση των χρηστών για την κοινή δράση της FTC και του DOJ
  • ενημέρωση των χρηστών για τις πρακτικές και τους ελέγχους διατήρησης και διαγραφής δεδομένων της
  • δημιουργία και εφαρμογή προγράμματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής που σχετίζεται με τη χρήση δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού από την εταιρεία
  • απαγόρευση της χρήσης γεωγραφικού εντοπισμού, φωνητικών πληροφοριών και φωνητικών πληροφοριών παιδιών για τη δημιουργία ή τη βελτίωση οποιουδήποτε προϊόντος δεδομένων (με την επιφύλαξη των αιτημάτων διαγραφής των καταναλωτών)

Πηγή: gr.pcmag.com