Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Τιμωρία με έως και ένα χρόνο φυλάκιση εάν γράψουμε τα παρακάτω στο διαδίκτυο. Αυτεπάγγελτη δράση αρχών.

Οι σεξουαλικοί εκβιασμοί, οι απειλές και οι απάτες μέσω των Social Media έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο στην κοινωνία μας.

Τα τελευταία χρόνια η εξύβριση  προσώπων μέσω, ως επί το πλείστον, ψευδών λογαριασμών στο διαδίκτυο, βρίσκεται σε έξαρση, χωρίς τις περισσότερες φορές όμως, οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να εντοπίσουν τους υπαίτιους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου.

Ως «μάστιγα» χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που καλείται να διαχειριστεί ετησίως, τεράστιο όγκο σχετικών υποθέσεων, οι οποίες τιμωρούνται με έως και ένα χρόνο φυλάκιση. Ωστόσο ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Δικαστικές Αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να δρουν σε όλες τις περιπτώσεις αυτεπάγγελτα, εκτός από την περίπτωση της «διέγερσης σε ανυπακοή» και της «διασποράς ψευδών ειδήσεων». Η αυτεπάγγελτη δράση τους γίνεται μόνο όταν κριθεί από τους αρμόδιους ότι η διέγερση και η διασπορά μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το κράτος.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 183 του νόμου 4619/2019, o οποίος αναφέρεται την άρνηση υπακοής σε κανόνες και διαταγές, την επονομαζόμενη  απείθεια, αναφέρει:  « Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή».

Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα τη σήμερον ημέρα είναι το «Κίνημα κατά της μάσκας» όπου προτρέπει τους πολίτες να μην κάνουν χρήση μάσκας προστασίας κατά του Covid-19 χρησιμοποιώντας μη λογικά επιχειρήματα, όπως η έλλειψη οξυγόνου και η υπερβολική έκθεση μας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Η διασπορά επομένως των ψευδών ειδήσεων, του πανικού και θεωριών συνομωσίας, γνωστό και ως φαινόμενο χιονοστιβάδα, είχε ραγδαία, παγκόσμια ανάπτυξη ειδικά μετά το ξέσπασμα την πανδημίας του κορονοϊού. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν φτάσει στην Εισαγγελία πάνω από 130 αντίστοιχες υποθέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Όπως προαναφέραμε, στις περιπτώσεις απείθειας και διασποράς ψευδών ειδήσεων, η Ελληνική Αστυνομία και οι Δικαστικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να δρουν αυτεπάγγελτα. Ωστόσο στις υπόλοιπες περιπτώσεις, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο, πρέπει να καταφεύγουμε εμείς οι ίδιοι στη δικαιοσύνη, ενώ θα ήταν ωφέλιμο για εμάς να συμβουλευτούμε εξειδικευμένο δικηγόρο, με σκοπό να πράξουμε τις σωστές ενέργειες και να λάβουμε την πλέον κατάλληλη καθοδήγηση για την δική μας μοναδική περίπτωση.

Μένουμε ενήμεροι για τους κινδύνους του διαδικτύου και μαθαίνουμε πώς να τους αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Βιβλιογραφία: cyberalert.gr /kathimerini.gr /newsbeast.gr