AI Act: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματά την Τεχνητή Νοημοσύνη αν γίνει επικίνδυνη

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να εξελίσσεται ραγδαία και να βρίσκει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε τι που αφορά την καθημερινότητα μας, η ΕΕ θεωρεί αναγκαίο να τεθούν κάποιοι κανόνες που θα μπορέσουν να την σταματήσουν σε περίπτωση που γίνει επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύει επάνω σε ένα πλαίσιο κανόνων για την «χαλιναγώγηση» της Τεχνητής Νοημοσύνης από το 2018, το οποίο ονομάζεται Artificial Intelligence Act και αποτελεί μέρος του ευρύτερου Digital Decade που περιλαμβάνει τα πιο γνωστά Digital Markets Act και Digital Services Act (τα συναντάμε συχνά τελευταία με τους διάφορους ελέγχους και τα πρόστιμα στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας).

Το AI Act είναι η πρώτη απόπειρα παγκοσμίως που αφορά τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργήσει τις αρμόδιες αρχές και να τους δώσει τη δικαιοδοσία να διατάσσουν την απόσυρση συστημάτων AI που ενδεχομένως χαρακτηριστούν ως «υψηλού κινδύνου». Μάλιστα, αυτή η απόσυρση θα γίνεται προτού δοθεί η δυνατότητα επανεκπαίδευσης του συστήματος AI.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Όπως είναι λογικό, το AI Act δέχεται κριτική από διάφορες πλευρές, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει οριστικοποιηθεί κανένας από τους κανόνες που προτείνει. Στην παρούσα φάση γίνεται εκτενής και αναλυτική ανάγνωση του από το βρετανικό Ada Lovelace Institute, ένα ανεξάρτητο όργανο που εξειδικεύεται σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων.

Το Ada Lovelace Institute έχει εκδόσει ήδη την πρώτη αναφορά του για το AI Act και σημειώνει τα εξής: Εν συντομία, το AI Act είναι μια εξαιρετική αρχή για μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει τους κανόνες ενός φιλόδοξου μεν, αλλά ελαττωματικού για την ώρα νομοσχεδίου που βασίζεται καθαρά στου νόμους της ΕΕ.

Αντιλαμβάνεστε πως ακόμα το AI Act είναι ένα προσχέδιο και σίγουρα θα γίνουν αρκετές προσθαφαιρέσεις προτού τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ, πάντως, θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια αξιόπιστη και ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη, ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται…

Πηγή: techgear.gr