Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

BofA: Έβγαζε πιστωτικές σε πελάτες χωρίς να το γνωρίζουν 

Η Bank of America Corp. συμφώνησε να πληρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και 100 εκατομμύρια δολάρια σε πελάτες για ακατάλληλη χρέωση επιπλέον προμηθειών, παρακράτηση ανταμοιβών και άνοιγμα μη εξουσιοδοτημένων λογαριασμών πιστωτικών καρτών, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ (CFPB) είπε ότι επέβαλε πρόστιμο στην τράπεζα για «συστηματική διπλή εμβάπτιση των προμηθειών που επιβάλλονται σε πελάτες με ανεπαρκή κεφάλαια στον λογαριασμό τους». Ο δανειστής επίσης απέτυχε να πληρώσει τα υποσχεθέντα μπόνους ανταμοιβής πιστωτικών καρτών και ενέγραψε πελάτες για κάρτες χωρίς τη γνώση ή την εξουσιοδότησή τους, ανέφερε το CFPB.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει 90 εκατομμύρια δολάρια από το πρόστιμο στο CFPB και 60 εκατομμύρια δολάρια στο Office of the Comptroller of the Currency. Ωστόσο δεν παραδέχτηκε ούτε αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως μέρος του διακανονισμού.

«Η Bank of America παρακράτησε άδικα τις ανταμοιβές πιστωτικών καρτών, πήρε διπλές προμήθειες και άνοιξε λογαριασμούς χωρίς συναίνεση», δήλωσε ο διευθυντής του CFPB Rohit Chopra. «Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πελατών».

Η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών διαπίστωσε ότι η Bank of America χρέωνε στους καταναλωτές μια προμήθεια υπερανάληψης 35 δολαρίων και στη συνέχεια τους ξαναέπαιρνε χρήματα επιτρέποντας την επανειλημμένη χρέωση προμηθειών για την ίδια συναλλαγή, σύμφωνα με τη δήλωση. Αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να δημιουργήσει «σημαντικά πρόσθετα έσοδα», ανέφερε το γραφείο.

Η Bank of America σημείωσε σε δήλωση που εστάλη στο Bloomberg μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «μείωσε οικειοθελώς τις προμήθειες υπερανάληψης και εξάλειψε όλες τις μη επαρκείς προμήθειες κεφαλαίων το πρώτο εξάμηνο του 2022». 

Περικοπές τελών

Η τράπεζα ανακοίνωσε στις αρχές του 2022 ότι θα περικόψει τα τέλη που χρεώνει στους πελάτες επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα στους λογαριασμούς τους. Νομοθέτες και ακτιβιστές καταναλωτών επέκριναν τα τέλη, με τη γερουσιαστή Elizabeth Warren, των Δημοκρατικών να λέει ότι «αρπάζουν δισεκατομμύρια από ταλαιπωρημένες οικογένειες» και ότι «οι μεγάλες τράπεζες κέρδισαν δισεκατομμύρια από αυτή την καταχρηστική πρακτική» κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Η Bank of America δεν κατάργησε εντελώς τις προμήθειες υπερανάληψης, αλλά έλαβε ορισμένα μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο στους καταναλωτές. Κατάργησε το τέλος μεταφοράς που σχετίζεται με το Balance Connect για την υπηρεσία προστασίας υπερανάληψης και μείωσε τα τέλη υπερανάληψης. Ο δανειστής σκέφτηκε να αφαιρέσει εντελώς τις χρεώσεις υπερανάληψης, αλλά τελικά επέλεξε μια μειωμένη αμοιβή, ανέφεραν στελέχη.

Το γραφείο προστασίας των καταναλωτών ισχυρίστηκε επίσης ότι, από το 2012, οι υπάλληλοι της Bank of America άνοιξαν λογαριασμούς πιστωτικών καρτών για πελάτες χωρίς να το γνωρίζουν για να επιτύχουν τους στόχους πωλήσεων που είχαν επιβληθεί στους εργαζόμενους. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν σε αδικαιολόγητες χρεώσεις και αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά προφίλ, σύμφωνα με τη δήλωση. Τα κίνητρα πωλήσεων έχουν αφαιρεθεί έκτοτε, ανέφερε η υπηρεσία.

Η τράπεζα παρακράτησε επίσης τις υποσχεθείσες ανταμοιβές μετρητών ή πόντους μπόνους που κέρδισαν δεκάδες χιλιάδες πελάτες κατά την εγγραφή τους για πιστωτικές κάρτες της Bank of America, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.

Εκτός από τις χρηματικές κυρώσεις, η τράπεζα πρέπει να αλλάξει τις επιχειρηματικές της πρακτικές, σταματώντας την πρακτική του ανοίγματος μη εξουσιοδοτημένων λογαριασμών, αποκαλύπτοντας όρια στις ανταμοιβές και τα μπόνους πιστωτικών καρτών και μη χρεώνοντας πλέον επαναλαμβανόμενες προμήθειες για ανεπαρκή κεφάλαια.

Πηγή: moneyreview.gr