Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Facebook: Καταβάλλει 725 εκατ. δολάρια για διευθέτηση ομαδικής αγωγής περί παροχής δεδομένων χρηστών

Η ιδιοκτήτρια του Facebook, η εταιρεία Meta Platforms, συμφώνησε να πληρώσει 725 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή, στο πλαίσιο της οποίας ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται ότι επέτρεψε σε τρίτα μέρη, περιλαμβανομένης της Cambridge Analytica, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.

Η προτεινόμενη διευθέτηση, η οποκαλύφθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ από δικαστικά έγγραφα, αφορά την αγωγή που έγινε μετά τις αποκαλύψεις, το 2018, ότι το Facebook επέτρεψε στη βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica να έχει πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών.

Δικηγόροι των εναγόντων είπαν πως η προτεινόμενη διευθέτηση είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε ομαδική προσφυγή για προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρώσει ποτέ η Meta για να διευθετήσει ομαδική αγωγή.

Η Meta δεν παραδέχθηκε κάποιο αδίκημα στο πλαίσιο της διευθέτησης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία αναφέρει σε δήλωσή της πως η διευθέτηση «είναι προς το συμφέρον της κοινότητας και των μετόχων μας».

Η Cambridge Analytica, η οποία έχει πλέον διαλυθεί, είχε εργαστεί για την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και είχε αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων λογαριασμών στο Facebook, ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία για τους ψηφοφόρους και να τους στοχοθετήσει αποτελεσματικά.

Η Cambridge Analytica πήρε τις πληροφορίες χωρίς τη συναίνεση των χρηστών από έναν ερευνητή στον οποίο το Facebook είχε επιτρέψει να αναπτύξει μια εφαρμογή στο δίκτυό του, η οποία συγκέντρωνε δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες του Facebook.

Το 2019 το Facebook συμφώνησε να πληρώσει 5 δισ. δολάρια για να διευθετήσει την έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για τις πρακτικές του για τα προσωπικά δεδομένα και 100 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι παραπλάνησε επενδυτές για την κατάχρηση δεδομένων των χρηστών.

Ερευνες από πολιτειακούς εισαγγελείς συνεχίζονται και η εταιρεία δίνει μάχη εναντίον μιας αγωγής από τον εισαγγελέα της Ουάσιγκτον.

Η χθεσινή συμφωνία διευθετεί κατηγορίες από χρήστες του Facebook ότι η εταιρεία παραβίασε διάφορους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους επιτρέποντας σε αυτούς που αναπτύσσουν εφαρμογές και σε επιχειρηματικούς εταίρους να συγκεντρώνουν τα προσωπικά δεδομένα τους σε εκτεταμένη βάση χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πηγή: kathimerini.gr