Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Google: Το νέο εργαλείο που σας βγάζει από την αναζήτηση

Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα που δέχθηκε την τελευταία δεκαετία, η Google αποφάσισε επιτέλους να διευκολύνει όσους δεν επιθυμούν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Ο γίγαντας αναζήτησης στο Διαδίκτυο που ανήκει στην Alphabet κυκλοφόρησε πρόσφατα νέες πολιτικές και εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να ζητούν γρήγορα και εύκολα την αφαίρεση προσωπικών δεδομένων – όπως τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση email ή ακόμα και μια φυσική διεύθυνση – από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Προηγουμένως, η διαδικασία ήταν πολύ σύνθετη, καθώς οι χρήστες έπρεπε να παρουσιάσουν στοιχεία πιθανής βλάβης, όπως το doxxing ή την κλοπή ταυτότητας, για να πείσουν την Google να αφαιρέσει τα προσωπικά τους στοιχεία από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Με ένα κλικ

Τώρα, αφαιρείτε τις πληροφορίες σας από αυτά τα αποτελέσματα για οποιονδήποτε λόγο – και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Για πολλούς ανθρώπους, ένα βασικό στοιχείο του να νιώθουν πιο ασφαλείς και πιο προστατευμένοι στο διαδίκτυο είναι να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο πού μπορούν να βρεθούν οι ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες τους», έγραψε η Danielle Romain, αντιπρόεδρος εμπιστοσύνης της Google.

Ωστόσο, η εταιρεία μπορεί να μην αφαιρέσει τα προσωπικά σας δεδομένα από τα αποτελέσματα αναζήτησής της, εάν οι πληροφορίες είναι αξιοσημείωτες – για παράδειγμα, εάν εμφανίζονται σε σχετικό άρθρο ειδήσεων – ή εάν περιλαμβάνονται σε κυβερνητικό ιστότοπο ή άλλον αξιωματούχο πηγή.

″Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν λαμβάνουμε αιτήματα κατάργησης, θα αξιολογούμε όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας για να διασφαλίσουμε ότι δεν περιορίζουμε τη διαθεσιμότητα άλλων πληροφοριών που είναι γενικά χρήσιμες, για παράδειγμα σε άρθρα ειδήσεων”, σημειώνει η εταιρεία.

Επί του παρόντος, οποιοσδήποτε μπορεί να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική φόρμα για να υποβάλει αίτημα κατάργησης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο επερχόμενο εργαλείο, όπου οι χρήστες που βρίσκουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αποτελέσματα αναζήτησης θα μπορούν να ζητούν την αφαίρεση αυτών των δεδομένων με λίγα μόνο κλικ. Η εταιρεία είπε ότι το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο «τους επόμενους μήνες».

Η διαδικασία

Στην ηλεκτρονική φόρμα, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή «αφαίρεση επιλεγμένων στοιχείων προσωπικής ταυτοποίησης (PII) ή περιεχομένου doxxing από την Αναζήτηση Google». Από εκεί, θα απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τύπο των προσωπικών πληροφοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, τις διευθύνσεις URL των ιστότοπων που εμφανίζουν τις πληροφορίες, τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση αυτών των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις Google, ακόμη και στιγμιότυπα οθόνης των ιστότοπων και της αναζήτησης.

Η φόρμα ρωτά επίσης εάν τα προσωπικά σας στοιχεία κοινοποιούνται ”με πρόθεση doxxing”, εάν περιλαμβάνουν ρητό περιεχόμενο ή εάν πρέπει να αφαιρεθούν για νομικούς λόγους.

Φυσικά, αυτές οι νέες πολιτικές και εργαλεία αφορούν μόνο προσωπικές πληροφορίες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Η Google δεν μπορεί να αφαιρέσει πλήρως τα προσωπικά σας δεδομένα από το Διαδίκτυο και η εταιρεία συνιστά να επικοινωνήσετε απευθείας με ιστότοπους που φιλοξενούν τις πληροφορίες σας για να ζητήσετε την αφαίρεσή τους από αυτούς τους ιστότοπους «αν σας αρέσει να το κάνετε».

Το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google έπρεπε να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου να ζητήσουν την αφαίρεση των προσωπικών τους στοιχείων για το « δικαίωμά τους στη λήθη ». Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είπε η Google, έλαβε περισσότερα από 650.000 αιτήματα αφαίρεσης δεδομένων .

Πηγή: in.gr