Η OpenAI προκάλεσε αίσθηση αυτή την εβδομάδα με τον τολμηρό ισχυρισμό της σε κοινοβουλευτική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα ήταν “αδύνατο” να αναπτυχθούν τα σημερινά κορυφαία συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Η εταιρεία υποστήριξε ότι τα προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT απαιτούν τόσο ευρεία εκπαίδευση, που η τήρηση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων θα ήταν εντελώς ανεφάρμοστη.
Σε γραπτή κατάθεση, η OpenAI δήλωσε ότι μεταξύ των επεκτατικών νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων και της πανταχού παρουσίας προστατευόμενου διαδικτυακού περιεχομένου, “σχεδόν κάθε είδους ανθρώπινης έκφρασης” θα ήταν εκτός ορίων για δεδομένα εκπαίδευσης. Από άρθρα ειδήσεων μέχρι σχόλια σε φόρουμ και ψηφιακές εικόνες, ελάχιστο διαδικτυακό περιεχόμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ελεύθερα και νόμιμα.
Σύμφωνα με την OpenAI, οι προσπάθειες για τη δημιουργία ικανής τεχνητής νοημοσύνης αποφεύγοντας την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων θα αποτύχουν: “Ο περιορισμός των δεδομένων εκπαίδευσης σε δημόσια βιβλία και σχέδια που δημιουργήθηκαν πριν από έναν αιώνα και πλέον … δεν θα παρείχε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σημερινών πολιτών”.
Ενώ υπερασπίστηκε τις πρακτικές της, η OpenAI παραδέχθηκε ότι οι συνεργασίες και τα συστήματα αποζημίωσης με τους εκδότες μπορεί να είναι δικαιολογημένα για να “υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους δημιουργούς”. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να περιορίσει δραματικά τη συλλογή διαδικτυακών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφίας και της λογοτεχνίας.
Αυτή η στάση έχει οδηγήσει την OpenAI σε πολλαπλές αγωγές, μεταξύ άλλων και από μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως οι New York Times, που επικαλούνται αντίστοιχα παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, η OpenAI δεν φαίνεται πρόθυμη να αλλάξει ριζικά τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων και εκπαίδευσης, λαμβανομένων υπόψη των “αδύνατων” περιορισμών που θα επέφερε η αυτοεπιβολή ορίων πνευματικών δικαιωμάτων. Αντ’ αυτού, η εταιρεία ελπίζει να βασιστεί σε ευρείες ερμηνείες των δικαιωμάτων δίκαιης χρήσης, για να αξιοποιήσει νομικά τεράστιες εκτάσεις δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Καθώς η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επιδεικνύει αλλόκοτες ικανότητες που μιμούνται την ανθρώπινη έκφραση, οι νομικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν έντονες δικαστικές μάχες γύρω από την παραβίαση από συστήματα εγγενώς σχεδιασμένα να απορροφούν τεράστιους όγκους προστατευόμενων κειμένων, μέσων και άλλων δημιουργικών προϊόντων.
Προς το παρόν, η OpenAI ποντάρει ενάντια στους μαξιμαλιστές των πνευματικών δικαιωμάτων, υπέρ της σχεδόν απεριόριστης αντιγραφής για να προωθήσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: Lawnet.gr