Twitter: Καταγγελίες-σοκ από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας – «Απειλή για τη δημοκρατία»

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter –και διάσημος χάκερ ο ίδιος– κατηγόρησε την εταιρεία ότι απέκρυψε τα τρωτά σημεία του συστήματος προστασίας και είπε ψέματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ψεύτικων λογαριασμών χρηστών.

Σε ένα έγγραφο έκτασης 84 σελίδων, που απηύθυνε τον περασμένο μήνα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC), στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και στην Αρχή Ανταγωνισμού (FTC), ο Πίτερ Ζάτκο έκανε λόγο για «σοβαρές και σοκαριστικές αδυναμίες, για ηθελημένη άγνοια και απειλές για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία».

Επίσης, αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ενημερώσει την εταιρεία ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος, ίσως και περισσότεροι, ήταν πράκτορες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Απαντώντας στον Ζάτκο, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων. Υποστήριξε επίσης ότι η καταγγελία του Ζάτκο βρίθει «ανακολουθιών και ανακριβειών». Κατηγορεί το πρώην στέλεχός της για «καιροσκοπισμό» και υποστηρίζει ότι στόχος του είναι «να πλήξει το Twitter, τους πελάτες και τους μετόχους του».

Ο Ζάτκο στην καταγγελία του αναφέρθηκε επίσης σε απαρχαιωμένους διακομιστές και λογισμικό τρωτό σε κυβερνοεπιθέσεις, ενώ είπε ότι οι διευθυντές της Twitter προσπάθησαν να αποκρύψουν από τις αμερικανικές αρχές και από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τις απόπειρες κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η πλατφόρμα. Αυτές οι παραλείψεις εκθέτουν το δίκτυο σε κυβερνοεπιθέσεις από ξένους, κρατικούς παράγοντες που θέλουν να πλήξουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η ινδική κυβέρνηση πίεσε την Twitter, η οποία συμφώνησε να προσλάβει δικούς της ανθρώπους, που απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ινδών χρηστών της πλατφόρμας, σε μία περίοδο έντονων διαδηλώσεων εναντίον της.

Ο Ζάτκο ισχυρίστηκε επίσης ότι ο επικεφαλής της εταιρείας, Παράγκ Αγκραουάλ, είπε ψέματα σε μια ανάρτησή του, τον Μάιο, στην οποία διαβεβαίωνε ότι η Twitter κάνει τα πάντα για να αποκαλύψει και να διαγράψει τους ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών.

Το ζήτημα αυτών των ψεύτικων λογαριασμών είναι στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης της Twitter με τον Ελον Μασκ, ο οποίος επιμένει ότι η εταιρεία υποβάθμιζε το ποσοστό τους, εκτιμώντας ότι δεν ξεπερνούσαν το 5%.

Ο Μασκ βασίζεται σε αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή του από το σχέδιο εξαγοράς της Twitter, έναντι 44 δισ. δολαρίων, και να μην καταβάλει αποζημίωση στην πλατφόρμα για αθέτηση συμφωνίας. Ενας από τους δικηγόρους του Μασκ είπε ότι έχει ήδη ζητηθεί από τον Ζάτκο να καταθέσει και ότι θεωρεί «παράξενη» την απόλυση του στελέχους αυτού.

Ο Ζάτκο, διάσημος χάκερ ο ίδιος, είχε προσληφθεί επί προεδρίας Κλίντον και εργάστηκε για την αμερικανική κυβέρνηση, ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Mudge». Απολύθηκε από την Twitter τον Ιανουάριο λόγω «ανεπαρκούς ηγεσίας και κακών επιδόσεων». Είχε προσληφθεί στα τέλη του 2020 από τον συνιδρυτή και πρώην γενικό διευθυντή της Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, μετά την παραβίαση από χάκερ των λογαριασμών πολλών πολιτικών και διασημοτήτων στην πλατφόρμα (Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα, Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Κιμ Καρντάσιαν κ.ά.).

Σύμφωνα με την Washington Post και το CNN, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας θέλει να συναντήσει τον Ζάτκο για να συζητήσουν τις καταγγελίες του. Ενδιαφέρον για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ζάτκο εξέφρασε και η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αν αληθεύουν οι κατηγορίες, ενδέχεται να αποκαλύπτουν κινδύνους για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών του Twitter σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ντικ Ντάρμπιν.

Πηγή: Protagon.gr