Τον τελευταίο χρόνο, περισσότερες από 500 περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης και 180 υποθέσεις απειλών, έφτασαν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ κάθε χρόνο 500 υποθέσεις αφορούν αποκλειστικά σεξουαλικό εκβιασμό. Ωστόσο αυτές είναι μόνο οι υποθέσεις που γίνονται γνωστές. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες ακόμα, που δεν καταγγέλλονται ποτέ.
Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας ακούσαμε ότι κάποιος δέχονταν απειλές πως θα ανέβουν στο διαδίκτυο προσωπικές του φωτογραφίες ή βίντεο ερωτικού περιεχομένου εάν δεν δώσει κάποια χρήματα ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως «Sextortion». Θύμα του μπορεί να γίνει ο καθένας μας, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Ωστόσο βλέπουμε ότι θύματα είναι κυρίως κορίτσια ηλικίας από 12 έως 22 ετών. Οι θύτες είναι ως επί το πλείστον πρόσωπα οικία στα θύματα που σε πολλές περιπτώσεις διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις μαζί τους.
Οι δράστες δεν είναι ανάγκη να έχουν από πριν στην κατοχή τους το ευαίσθητο υλικό. Μπορεί να το υποκλέψουν από το κινητό τηλέφωνο είτε από την ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι τα θύματα να εμπιστευτούν τους θύτες. Βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη αυτή, είναι εύκολο να αποκτήσουν οι δράστες τα στοιχεία που θα τους είναι χρήσιμα, μετέπειτα, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τους γνωριμίας.
Σεξουαλικό εκβιασμό μπορεί να δεχτεί οποιοσδήποτε άνθρωπος όπως προ είπαμε. Πώς γίνεται όμως η προσέγγιση; Κυρίως μέσω των Social Media όπως είναι το Facebook, Instagram και πολλές άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δράστης παριστάνει συνομήλικους του ίδιου ή του αντίθετου φύλου δημιουργώντας την εικόνα ενός ελκυστικού και οικείου ανθρώπου. Έτσι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους και λόγω της εμπιστοσύνης που χτίζεται, οι δράστες καταφέρνουν και αποκτούν όλες τις απαραίτητες εικόνες και βίντεο. Τη στιγμή εκείνη φανερώνουν τις πραγματικές τους προθέσεις με απώτερο σκοπό τη διά ζώσης συνάντηση, είτε την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού.
Στην περίπτωση που πέσουμε θύμα σεξουαλικού εκβιασμού:
- Δεν αποστέλλουμε επιπλέον υλικό, φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης δεν αποστέλλουμε χρήματα.
- Αναζητάμε βοήθεια. Οικογένεια, φίλος , γραμμή στήριξης, δεν είμαστε μόνοι.
- Διατηρούμε ό,τι αποδεικτικό στοιχείο έχουμε. Δεν διαγράφουμε τίποτα.
- Σταματάμε την επικοινωνία με τον δράστη.
- Καταγγέλλουμε το περιστατικό στην αστυνομία. Μπορούμε να βρούμε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο για να μας κατευθύνει πλήρως.
- Ενημερωνόμαστε για την καμπάνια της Europol «Say No!» που η Ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος συμμετέχει ενεργά.
Υπάρχουν μικρές, αλλά πολύ σπουδαίες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τον κίνδυνο του να γίνουμε θύμα σεξουαλικού εκβιασμού.
Τι μπορώ να κάνω ως πρόληψη:
- Ενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Αποφεύγουμε αιτήματα φιλίας από αγνώστους/ες και δεν επικοινωνούμε με άτομα στο Διαδίκτυο, τα οποία δεν γνωρίζουμε προσωπικά.
- Δεν μοιραζόμαστε/ κοινοποιούμε προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό ή άλλο περιεχόμενο σε άτομα εκτός του φιλικού μας πλαισίου.
- Δεν μοιραζόμαστε/ στέλνουμε υλικό (π.χ., εικόνες, βίντεο) ευαίσθητου περιεχομένου στο διαδίκτυο ή συμμετέχουμε σε σεξουαλική συμπεριφορά μέσω web καμερών.
- Δεν ανοίγουμε συνημμένα αρχεία και συνδέσμους από άτομα που δεν γνωρίζουμε.
- Απενεργοποιούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές και τις web κάμερες, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Facebook, μέσω του οποίου μπορούμε να αναζητήσουμε φίλους, γνωστούς ή οτιδήποτε επιθυμούμε μιας και οι χρήστες του ξεπερνούν τα 1,19 δισεκατομμύρια. Ωστόσο αρκετοί από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα δεν θέλουν απαραιτήτως το καλό μας.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο ελλοχεύουν διάφορες παγίδες. Με τη δημιουργία λογαριασμού παρέχουμε και επιτρέπουμε την πρόσβαση προσωπικών μας πληροφορίων και δεδομένων που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο. Εκτός όμως από τους φίλους μας πρόσβαση έχουν και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που ίσως θελήσουν να εισέλθουν στο λογαριασμό μας με σκοπό την κλοπή των προσωπικών μας δεδομένων όπως για παράδειγμα των φωτογραφιών μας και κατ’ επέκταση την χρήση αυτών με οποιονδήποτε τρόπο εκείνοι επιθυμούν. Επίσης έχουν πρόσβαση σε όλες της πληροφορίες μέσω των δημοσιεύσεων σας. Την ηλικία μας, την κατοικία μας, ποιος είναι ο περίγυρός μας. Όλες αυτές της πληροφορίες τις παρέχουμε εμείς οι ίδιοι, δημιουργώντας το κοινωνικό μας προφίλ και κοινοποιώντας περιεχόμενο σε αυτό. Χρειάζεται προσοχή στις δημοσιεύσεις μας και στις κοινοποιήσεις παρουσίας. Επιπλέον καλό θα ήταν να μην αποδεχόμαστε ανθρώπους για διαδικτυακούς φίλους που δεν γνωρίζουμε ή που ελάχιστα γνωρίζουμε και υπό πραγματικές συνθήκες δεν θα χαιρετούσαμε στο δρόμο.
Μένουμε ενήμεροι για τους κινδύνους του διαδίκτυού και μαθαίνουμε πώς να τους αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
Βιβλιογραφία: cyberalert.gr / cyberalert.gr / newsbeast.gr