Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Γαλλία: Κυβερνοεπιθέσεις «πρωτοφανούς έντασης» από το βράδυ της Κυριακής

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε ότι σε αυτό το στάδιο οι επιθέσεις «δεν μπορούν να αποδοθούν στους Ρώσους»

Πολλές κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία δέχονται κυβερνοεπιθέσεις «πρωτοφανούς έντασης» από το βράδυ της Κυριακής στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την κυβέρνηση η οποία διαβεβαίωσε ότι οι συνέπειές τους ήταν μέχρι στιγμής «περιορισμένες» και ότι η πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες έχει αποκατασταθεί.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε ότι σε αυτό το στάδιο οι επιθέσεις «δεν μπορούν να αποδοθούν στους Ρώσους».

Σημαντική αύξηση των επιθέσεων σε φορητές συσκευές το 2023

«Από χθες το βράδυ, πολλές κρατικές υπηρεσίες έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων με κλασικές μεθόδους, όμως με πρωτοφανή ένταση» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο συνέστησε μια «ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να αναπτύξει αντίμετρα».

«Σε αυτό το στάδιο, οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες και η πρόσβαση στις κρατικές ιστοσελίδες αποκαταστάθηκε», διαβεβαίωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ακριβώς πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μπορεί να αποτελέσουν «σημαντική πρόκληση και στόχο» ξένων παρεμβάσεων, προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), Στεφάν Μπουιγιόν.

Η SGDSN, που υπάγεται στον πρωθυπουργό, θα οργανώσει στις 29 Μαρτίου, για όλα τα γαλλικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, μια σύνοδο «ευαισθητοποίησης στις λεγόμενες υβριδικές απειλές» για να επισημάνει τους κινδύνους «κυβερνοεπιθέσεων, χειραγώγησης της πληροφορίας και ξένων παρεμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί ζήτησε στις 20 Φεβρουαρίου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, απέναντι στις απειλές «δολιοφθοράς και κυβερνοεπίθεσης» εκ μέρους της Ρωσίας, σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να χτυπήσουν τη Microsoft… ξανά

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Microsoft ανακοίνωσε ότι μια ρωσική ομάδα hacking, με υποστήριξη από τη Μόσχα, με το όνομα Midnight Blizzard προσπάθησε να παραβιάσει ξανά τα συστήματά της, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που έκλεψε από τα εταιρικά email της εταιρείας τον Ιανουάριο.

Η αποκάλυψη φανερώνει ότι η σύνδεση της ομάδας χάκερ με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι συνεχής και επικεντρώνεται στη διείσδυση στις υποδομές της Microsoft, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού στον κόσμο και βασικός πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Κυβερνοασπίδα» κόστους στήνει η ΕΕ

Σε αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά με κοινή «κυβερνοασπίδα» προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα από επιθέσεις στα πληροφοριακά της συστήματα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι 27 χώρες μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ θα εφοδιασθεί με ένα σύστημα συναγερμού, το οποίο θα εκτείνεται στο σύνολο του εδάφους της, για να εντοπίζει καλύτερα ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο εντοπισμός των επιθέσεων αυτών θα ανατεθεί σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο έξι ή επτά «κυβερνοκόμβων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Εξοπλισμένοι με υπερυπολογιστές και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα λειτουργούν με βάση το μοντέλο του συστήματος δορυφόρων Galileo, είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση, πέρυσι, του προγράμματος γι’ αυτή την «κυβερνοασπίδα».

Πηγή: ot.gr