Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Η αλλαγή της μορφής του εγκλήματος και η Αστυνομία

ΕΙΝΑΙ προφανές- το είπε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας στη Βουλή- πως στην εποχή μας έχει αλλάξει μορφή το έγκλημα. Από διαρρήξεις φαίνεται να στρέφεται στις οικονομικές απάτες και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αυτό το βιώνουμε όλοι. Γι αυτό και πρέπει να αλλάξουν και οι τρόποι αντιμετώπισης του εγκλήματος, που κατά γενική ομολογία έχει προδήλως διαφοροποιηθεί. Είναι σαφές πως η Αστυνομία, οι διωκτικές Αρχές εν γένει, θα πρέπει, επιβάλλεται, να αναδιαμορφώσουν τις πρακτικές τους για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

ΤΟΥΤΟ προϋποθέτει εκπαίδευση των μελών της Αστυνομικής Δύναμης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, που έχουν ενώπιον τους. Προφανώς και δεν μπορεί να θέλει η Αστυνομία να διαχειρίζεται αυτής της μορφής τα εγκλήματα και να μην έχει εκπαιδεύσει όλο το δυναμικό της ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

ΕΙΝΑΙ σημαντικό να αναγνωρίζεται πως υπάρχει μια διαφοροποίηση επί του εδάφους. Ότι, δηλαδή, οι διωκτικές Αρχές, στο παρελθόν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο διαρρήξεις και κλοπές, πέραν από δολοφονίες και τα τροχαία. Σήμερα, ως αποτέλεσμα της νέας τεχνολογίας, που η εξέλιξη της φέρνει ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της ζωής, έχουν αλλάξει και τα εργαλεία των παρανόμων, των εγκληματιών.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον υπεύθυνο της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Αντρέα Αναστασιάδη, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις παράνομης επέμβασης σε λογαριασμούς σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebook, Instagram κλπ (43 μέχρι τώρα). Οι επιτήδειοι αναφέρουν ότι αντιπροσωπεύουν εταιρείες με υποσχόμενα κέρδη, όπως κρυπτονομίσματα και αποστέλλουν μολυσμένους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) όπου τάχατες καλεί τον αποδέκτη να συμμετέχει σε μια επένδυση με πολύ αυξημένα κέρδη. Όταν ο ανυποψίαστος πολίτης πατήσει στο link τότε αποκτούν πρόσβαση στο λογαριασμό του, τον κλειδώνουν και υπάρχει πλέον πρόβλημα.

ΜΕΓΑΛΗ αύξηση καταγράφεται φέτος στις καταγγελίες που αφορούν τις υποθέσεις που αφορούν κυβερνοεπιθέσεις, τις γνωστές hacking.  Καταγράφουμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη,  40 υποθέσεις, που έφτασαν όσες ήταν όλο το 2022.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ προφανώς αρμόδια τμήματα στην Αστυνομία, που παρακολουθούν τις παράνομες αυτές δράσεις. Και μάλιστα γίνεται και πάρα πολύ καλή δουλειά από τα μέλη αυτών των τμημάτων. Τούτο το αναγνωρίζουμε και το σημειώνουμε. Αυτό που σημειώνουμε είναι πως από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν νέα δεδομένα στο πεδίο του εγκλήματος, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το πλαίσιο των δράσεων από πλευράς της Αστυνομίας

Πηγή: philenews.gr