Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Οδηγός για προσωπική online ασφάλεια

Το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, δίνοντάς μας πρόσβαση σε μια πληθώρα πληροφοριών και ευκαιριών. Ωστόσο, αυτή η αδιάκοπη σύνδεση φέρνει μαζί της κινδύνους για την προσωπική μας online ασφάλεια.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η προσωπική online ασφάλεια είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσοχή και προσπάθεια. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν μέθοδοι και βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατευτούμε.

Δείτε τον παρακάτω οδηγό για να μάθετε τις καλύτερες πρακτικές ασφαλείας:

Διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια των συσκευών είναι η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος, του λογισμικού και των εφαρμογών. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την προστασία, αφού οι ενημερώσεις διορθώνουν τυχόν ευπάθειες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να παραβιάσουν τις συσκευές μας, να κλέψουν δεδομένα και να εγκαταστήσουν κακόβουλα λογισμικά, όπως ransomware, info-stelaers, spyware και πολλά άλλα. Επομένως, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αμέσως κάθε νέα ενημέρωση που κυκλοφορεί για να αντιμετωπίζετε πιθανές νέες ευπάθειες. Βοηθά και η ενεργοποίηση αυτόματων ενημερώσεων, όπου είναι δυνατόν, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε πάντα manually.

2. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και password manager

Για να προστατεύσετε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο (άρα για να ενισχύσετε την online ασφάλεια) πρέπει να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και μοναδικούς πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός αποτελείται από γράμματα, σύμβολα και αριθμούς. Όσον αφορά στη μοναδικότητα, πρέπει σε κάθε λογαριασμό να έχετε διαφορετικό κωδικό, ώστε αν κλαπεί ένας κωδικός σας, να μην παραβιαστούν όλοι οι λογαριασμοί σας.

Στη διαδικασία αυτή, μπορεί να σας βοηθήσει ένας password manager για να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τους κωδικούς.

3. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι μια υπηρεσία που προσθέτει έξτρα επίπεδα ασφάλειας κατά τη σύνδεση σε μια διαδικτυακή υπηρεσία. Χωρίς έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, εισάγετε κανονικά ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, με τη μέθοδο δύο παραγόντων, θα χρειαστεί να εισαγάγετε και έναν πρόσθετο κωδικό ή ακόμα και το δακτυλικό σας αποτύπωμα. Δηλαδή χρειάζεται και μια δεύτερη επαλήθευση. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος κλέψει τον κωδικό σας, δεν θα μπορεί να μπει στο λογαριασμό χωρίς αυτή τη δεύτερη μέθοδο επαλήθευσης.

4. Χρησιμοποιήστε Anti-Virus λογισμικό

Το λογισμικό προστασίας από ιούς (AV) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για την καταπολέμηση κακόβουλων επιθέσεων. Μπορεί να εμποδίζει το κακόβουλο λογισμικό και άλλους ιούς να εισέλθουν στη συσκευή. Χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από ιούς από αξιόπιστους προμηθευτές και ενημερώστε το τακτικά ώστε να παραμένει αποτελεσματικό.

5. Ενημερωθείτε για τακτικές phishing και προσέξετε τα μηνύματα που λαμβάνετε

Οι επιτιθέμενοι συχνά υποδύονται γνωστούς σας ή νόμιμες εταιρείες και υπηρεσίες για να ξεγελάσουν τα θύματα και να τα κάνουν να αποκαλύψουν τα credentials τους ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Μην πέσετε στην παγίδα τους. Μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα που βρίσκονται σε emails και μηνύματα που φαίνονται ύποπτα. Ελέγξτε καλά τη διεύθυνση email του αποστολέα για να δείτε αν είναι επίσημη και κοιτάξτε για άλλα ύποπτα σημάδια στο email (όπως περίεργες προσφωνήσεις, ορθογραφικά και συντακτικά λάθη και άλλα). Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνετε την online ασφάλεια.

6. Προστατέψτε τα προσωπικά σας στοιχεία

Προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης είναι κάθε πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν εγκληματία στον κυβερνοχώρο για την αναγνώριση ή τον εντοπισμό ενός ατόμου (π.χ. όνομα, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, δεδομένα γέννησης, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, διεύθυνση IP, λεπτομέρειες τοποθεσίας ή οποιαδήποτε άλλα φυσικά ή ψηφιακά δεδομένα ταυτότητας). Μην αναφέρετε τέτοιες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Συνιστάται να δείχνετε μόνο το ελάχιστο για τον εαυτό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε όλους τους λογαριασμούς σας και επιλέξτε να δείχνετε όσο το δυνατόν λιγότερα και μόνο στους φίλους σας.

7. Χρησιμοποιήστε τις mobile συσκευές σας με ασφάλεια

Το smartphone σας είναι πολύτιμο εργαλείο τόσο για εσάς όσο και για τους hackers. Προστατεύστε το χρησιμοποιώντας ένα δύσκολο PIN, εγκαθιστώντας εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές και διατηρώντας το ενημερωμένο. Επίσης, αποφύγετε την αποστολή ευαίσθητων πληροφοριών μέσω μηνύματος κειμένου ή email.

8. Χρησιμοποιήστε Firewall και VPN

Η χρήση τείχους προστασίας είναι επίσης σημαντική για την προστασία των δεδομένων σας. Ένα firewall καθορίζει το network traffic που επιτρέπεται να εισέρχεται στη συσκευή σας, απομακρύνοντας οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα. Ο router σας θα πρέπει επίσης να έχει ενσωματωμένο τείχος προστασίας για την αποφυγή επιθέσεων στο δίκτυό σας. Όσον αφορά στο VPN, σας επιτρέπει να κρύβετε την πραγματική τοποθεσία σας, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα σας και κρύβοντας τη διεύθυνση IP σας.

9. Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας είναι ένα σημαντικό βήμα για την online ασφάλεια. Εάν πέσετε θύμα ransomware ή κακόβουλου λογισμικού, ο μόνος τρόπος για να επαναφέρετε τα δεδομένα σας είναι να διαγράψετε τα συστήματά σας και να τα επαναφέρετε με ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας. Φροντίστε να διατηρείτε τα αντίγραφα σε ένα ασφαλές μέρος.

10. Αποφύγετε το δημόσιο Wi-Fi

Μην χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi γιατί μπορεί να έχει παραβιαστεί και να μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας. Αν χρειαστεί να συνδεθείτε, μην χρησιμοποιήσετε σημαντικές υπηρεσίες όπως τραπεζικές εφαρμογές και μην εισαγάγετε τα credentials σας.

11. Ελέγχετε τακτικά τους Ηλεκτρονικούς Λογαριασμούς για ύποπτη δραστηριότητα

Ελέγξτε τακτικά όλους τους λογαριασμούς σας για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάτι περίεργο. Παράλληλα ενημερωθείτε τακτικά για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε. Καθημερινά, ακούμε για παραβιάσεις γνωστών εταιρειών που επηρεάζουν πελάτες. Ενημερωθείτε άμεσα για να μπορείτε να δράσετε και να προστατεύσετε τους λογαριασμούς σας.

Πηγή: secnews.gr