Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Πάνω από ένα δισ. δολάρια τα λύτρα που πλήρωσαν το 2023 τα θύματα των χάκερ

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων και των κερδών των συμμοριών του Διαδικτύου

Για πολλά χρόνια οι χάκερ είτε εισέβαλαν σε υπολογιστές και ηλεκτρονικά δίκτυα για να υποκλέψουν δεδομένα, να κατασκοπεύουν ή απλά για να προκαλέσουν διαφόρων ειδών καταστροφές. Κάποια στιγμή έκαναν την εμφάνιση τους οργανωμένες ομάδες, συμμορίες αν προτιμάτε, οι οποίες αφού αποκτούσαν τον έλεγχο ενός υπολογιστή ή ηλεκτρονικού δικτύου μπλοκάριζαν τη λειτουργία του και ζητούσαν από τον κάτοχο του να τους καταβάλει κάποιο ποσό για να… απελευθερώσουν το σύστημα που είχαν «απαγάγει».

Η συγκεκριμένη επίθεση έλαβε την ονομασία ransomware και στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν κατά βάση μεγάλες εταιρείες, τράπεζες και κρατικά ηλεκτρονικά δίκτυα αφού οι χάκερ ζητούσαν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Αν ο κάτοχος κατέβαλε τα λύτρα αποκτούσε και πάλι τον έλεγχο του δικτύου του και προχωρούσε στη συνέχεια σε αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας για να αποτρέψει επανάληψη της επίθεσης. Όσοι επέλεγαν να μην καταβάλουν τα λύτρα είτε ξεκινούσαν από την αρχή το στήσιμο του δικτύου τους χάνοντας όλο το ηλεκτρονικό τους αρχείο είτε προσπαθούσαν με ειδικούς ηλεκτρονικής ασφάλειας να επανακτήσουν τον έλεγχο του συστήματος κάτι που συνήθως επιτυγχανόταν αλλά με σημαντικές απώλειες στα αρχεία.

Οι περισσότερες ομάδες ransomware συνδέονται με την ανατολική Ευρώπη, τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τη Ρωσία ειδικότερα.
Οι επιθέσεις ransomware αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο Διαδίκτυο και πολλές εξ αυτών γίνονται γνωστές αλλά για ελάχιστες δημοσιοποιούνται στοιχεία από τα θύματα για το αν τελικά πλήρωσαν ή όχι τα λύτρα και ποιο ήταν το ύψος του ποσού που κατέβαλαν.
Τα στοιχεία έδειχναν ότι το 2022 ήταν μια χρονιά σημαντικής ύφεσης στις επιθέσεις ransomware με το ποσό που αποκόμισαν οι κυβερνο-συμμορίες να αγγίζουν τα 570 εκατ. δολάρια.

Όμως σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών κρυπτονομισμάτων Chainalysis το 2023 υπήρξε έκρηξη στις επιθέσεις ransomware.  «Το 2023 σηματοδοτεί μια σημαντική επιστροφή για το ransomware, με πληρωμές που σπάνε ρεκόρ και σημαντική αύξηση στο εύρος και την πολυπλοκότητα των επιθέσεων, μια σημαντική αντιστροφή από την πτώση που παρατηρήθηκε το 2022» αναφέρεται στην έκθεση σύμφωνα με την οποία το ποσό που αποκόμισαν οι κυβερνο-συμμορίες ξεπερνάει το ένα δισ. δολάρια. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι εντοπίστηκαν το 2023  538 νέου είδους επιθέσεις ransomware το 2023 γεγονός που υποδηλώνει την εμφάνιση νέων ανεξάρτητων συμμοριών.

Πηγή: naftemporiki.gr