Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Πολύ περισσότερες από όσες δηλώνονται οι κυβερνοεπιθέσεις

Πολύ περισσότερες από όσες δηλώνονται στις Αρχές είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές. Με βάση πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Surfshark, το 2022 στην Ελλάδα 54 άτομα ανά 1 εκατ. πληθυσμό έπεσαν θύματα κυβερνοεγκλήματος, αναλογία που κατατάσσει τη χώρα μας έκτη παγκοσμίως.

Στις πέντε πρώτες θέσεις της κατάταξης ανήκουν η Μεγάλη Βρετανία με 4.371 θύματα ανά 1 εκατ. χρήστες διαδικτύου, οι Ηνωμένες Πολιτείες (με 1.612 παθόντες), ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, το Μεξικό και η Ισπανία.

Ωστόσο, το πρόβλημα ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, επειδή τα θύματα, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καταγγέλλουν στις Αρχές τα περιστατικά.

«Υπάρχει ένα ζήτημα του πώς και τι μετράμε. Ενδέχεται, δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι να έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων των οποίων οι επιπτώσεις δεν είναι άμεσα ορατές, ιδίως εάν δεν διαθέτουν πρόγραμμα προστασίας έναντι των ιών (antivirus). Αυτό συναντάται ίσως περισσότερο σε χρήστες μεγαλύτερων ηλικιακών κατηγοριών» σημειώνει ο διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις νέες απειλές Τριαντάφυλλος Άκης Καρατράντος.

Επίσης, οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου τα θύματα-ιδίως εάν πρόκειται για ενήλικους άνδρες- δεν  καταφεύγουν στις Αρχές περιλαμβάνουν την κοινοποίηση προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεό τους στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, 1 στους 10 χρήστες ίντερνετ έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος, σχεδόν όλοι «έχουν ακούσει» για τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά μόλις 1 στους 10 έχει απευθυνθεί σε αυτήν για θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, δεν ξεπερνάει το 35% το ποσοστό όσων έχουν πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος κι έχουν απευθυνθεί στην ειδική διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ίδια έρευνα, 1 στους 10 έχει απευθυνθεί αλλού για θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο και το ίδιο έχουν πράξει 3 στα 10 θύματα κυβερνοεγκλήματος. Τα φιλικά-συγγενικά πρόσωπα αποτελούν τους πρώτους στους οποίους προσφεύγει το 25% όσων έχει δεχτεί κυβερνοεπίθεση.

Πηγή: moneyreview.gr