Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Ρωσόφιλοι χάκερ πιθανώς οι δράστες της επίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων – Έχουν “χτυπήσει” και τη Eurovision

Τριάντα “ύποπτοι” λογαριασμοί που “χτύπησαν” την τράπεζα θεμάτων, “δείχνουν”… ρωσόφιλους χάκερ.

Πρόκειται για “σεσημασμένους” λογαριασμούς, που εντοπίστηκαν στο πρώτο στάδιο της έρευνας των αρχών και σύμφωνα με την ΕΥΠ, έχουν καταχωρηθεί ως σχετιζόμενοι με τη ρωσική ομάδα “killnet”.

Τα μέλη της είναι υπεύθυνα για σειρά κυβερνοεπιθέσεων με στόχο κρατικές διαδικτυακές υποδομές σε χώρες όλου του πλανήτη, όμοιες με αυτή που σημειώθηκε στην τράπεζα θεμάτων.

Υπουργεία, αεροδρόμια και… Eurovision

Ρουμανία, Μολδαβία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Γεωργία, Ιαπωνία, ΗΠΑ. Πρόκειται για χώρες που έχουν δεχτεί επίθεση από τη ρωσικών συμφερόντων ομάδα χάκερ, η δράση της οποίας εκκινεί χρονικά τον Μάρτιο του 2023. Ένα μεγάλο μέρος των χτυπημάτων, είχε ως κίνητρο τα αντίποινα για πράξεις που σχετίζονταν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη άνοιξη, οι χάκερς επιχείρησαν να ρίξουν την ιστοσελίδα της Eurovision, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και εμφανιζόταν το τραγούδι της Ουκρανίας.

Άλλες επιθέσεις όμως ήταν λιγότερο… αθώες. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι χάκερ χτύπησαν ιστοσελίδες αεροδρομίων, κρατικών διευθύνσεων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον οικονομικό τομέα στη Γερμανία, ως αντίποινα για την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει τανκ Leopard στην Ουκρανία.

Για αντίστοιχους λόγους, η ομάδα επιτέθηκε και σε αμυντικό οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, που προμήθευε με οπλικά συστήματα την Ουκρανία.

Στην Ιταλία έβαλαν στο στόχαστρο την ιστοσελίδα κρατικού οργανισμού υγείας, στη Λετονία χτύπησαν την κρατική τηλεόραση, ενώ στη Λιθουανία επιχείρησαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τις διαδικτυακές υποδομές της χώρας, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών προς τον θύλακο του Καλίνινγκραντ

Δείγμα 10%

“Το δείγμα είναι ακόμα μικρό”, σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την έρευνα για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων. Τα ύποπτα ευρήματα, έχουν προκύψει μετά τον έλεγχο λιγότερων από 10.000 ηλεκτρονικών διευθύνσεων, από τις συνολικά 100.000 που συμμετείχαν στην επίθεση. Αν ο αριθμός των λογαριασμών που συνδέονται με την ομάδα killnet συνεχίσει να έχει αυξητική πορεία, οι έρευνες θα επικεντρωθούν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της ΕΥΠ, θα επιχειρήσει με αιτήματα σε εταιρείες διαδικτύου, ακόμα και στη Google, αλλά και μέσω της συνεργασίας με διεθνείς αρχές, να εξακριβώσει την προέλευση όλων των αιτημάτων. Παράλληλα θα αναζητηθεί ενδεχόμενο… λάθος από “απρόσεκτο” χάκερ, το οποίο θα διευκολύνει τις έρευνες. Όπως τονίζουν όμως στελέχη της Δίωξης, δεν αποκλείεται οι έρευνες να μετατραπούν σε “χρονοβόρες και δύσκολες”, σε περίπτωση που τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγήσουν σε χώρες της Ασίας ή άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.

Πηγή: capital.gr